Metsäsalapoliisit herättelevät aisteja – Härkätien 4H-yhdistyksen kerhossa tutkitaan luontoa

0
Härkätien 4H-yhdistyksen metsäsalapoliisien kerhossa liikutaan luonnossa. Salapoliisit Alisa Saarinen, Miro Hellsten, Eetu Vainikainen ja Konsta Laaksonen valmiina suunnistamaan Henna Juntusen (toinen vas.) opastuksella. Kuva: Viivi Timonen

MARTTILA. Perjantai-iltana metsän reunalla otsalamput vilkkuvat ja pihan on täyttänyt lasten nauru. Metsäsalapoliisit ovat kokoontuneet Martinmajalle Marttilaan. Kyseessä on Härkätien 4H-yhdistyksen metsäsalapoliisikerho 2–5-luokkalaisille koululaisille. Kerhon ideana on tutustuttaa lapset paremmin luontoon ja saada heidät innostumaan ympäristöstään.

Metsäsalapoliisikerhon nimi tulee siitä, että luontoon tutustumisen lisäksi lapset saavat joka kerta kerhon päätteeksi salapoliisitehtävän. Jokaiselle on jaettu oma vihko, jonne voi kirjoittaa muistiinpanoja sekä havaintoja liittyen tehtäviin. Kerhon vetäjä Henna Juntunen kertoo, että salapoliisitehtävien tarkoitus on pohjustaa aina seuraavaa kertaa ja antaa myös pohdittavaa kerhon ulkopuolelle. Ensimmäisen kerran jälkeen lapset saivat tehtäväksi kuunnella ääniä kotona ja kirjoittaa kuulemastaan ylös.

–Kuuntelin kahtena päivänä kaksi minuuttia luonnon ääniä ja sitten kirjoitin niistä tänne vihkoon, tarkentaa salapoliisi Eetu Vainikainen .

Kerhoa pidetään kuusi kertaa. Jokaiselle kerralle on oma aiheensa. Tämän päivän aiheena on aistit. Salapoliisit aikovatkin suunnata metsään suunnistamaan ja herättelemään aistejansa. Suunnistuksen ja muiden aktiviteettien lisäksi lapset pääsevät kerhon aikana rakentamaan muun muassa linnunpöntöt. Lopuksi kerho huipentuu metsäretkeen Marttilan luontopolulle, jossa linnunpöntöt ripustetaan puihin ja grillataan makkaraa.

Luonto isossa roolissa

Marttilan lisäksi metsäsalapoliisikerhot järjestetään Koskella, Tarvasjoella, Karinaisissa sekä Aurassa. Koronatilanteen takia kerhojen jäsenmäärät on rajattu maksimissaan kymmeneen. Juntunen kertoo, että jokaisessa kerhossa on kuitenkin riittänyt hyvin osallistujia tilanteesta huolimatta. Esimerkiksi Koskella kaikki osallistujat eivät aloittaneet heti ensimmäisellä kerralla vaan mukaan on tullut tiputellen lisää kerholaisia.

–En usko, että korona on vaikuttanut kerhojen osallistumismäärään, ennemminkin luulen sen johtuvan siitä, etteivät ihmiset ole kuulleet kerhosta ja siksi se on jäänyt välistä, Juntunen pohtii.

Luonnon merkitys ja kestävä kehitys ovat isossa roolissa tänä päivänä. Juntunenkin toteaakin sen olevan syynä luontoaiheiselle kerholle. Hän kertoo Marttilan metsäsalapoliisien olevan reipas porukka. Kaikki lähtevät innokkaina mukaan puuhastelemaan.

–Mä tykkään olla luonnossa, Eetu toteaa.

Vielä ennen suunnistamista salapoliisit kokoontuvat pihalle tutkimaan karttaa. Porukka odottaa malttamattomana metsään lähtöä, eikä edes pakkanen haittaa menoa. Vihdoin he ovat valmiita lähtöön. Pian pihalla kuulunut nauru kaikuu metsässä, ja otsalamput vilkkuvat kauempana salapoliisien tutkiessa, mitä kaikkea ympäriltä löytyykään.
Viivi Timonen