Nyt on harrastaminen tehty helpoksi ja halvaksi – Pilottijakso polkaistiin jo käyntiin Pöytyällä

0
Oskar Ekman näyttää, miten parkourissa korkeankin penkin ylitse loikataan kevyesti.

PÖYTYÄ, AURA. Auranmaan kunnista Pöytyä ehti polkaista ensimmäisenä käyntiin valtion rahoittaman niin sanotun harrastamisen Suomen mallin, jossa on päätavoitteena mahdollistaa jokaiselle lapselle sekä nuorelle mieluisa ja maksuton harrastus koulupäivän yhteydessä. Aura seuraa toiminnassa pian Pöytyän perässä, sillä suunnitelmissa on pyöräyttää harrastukset käyntiin helmikuun aikana.

–Valmistelemme asiaa koko ajan, ja toivottavasti saamme kerhot käyntiin mahdollisimman pian, Auran vs. vapaa-aikasihteeri Anna Hellstén toteaa.

Aivan pystymetsästä harrastuksia ei sentään ole pistetty käyntiin, vaan perheiltä on etukäteen kyselty kiinnostusta eri vaihtoehtoihin. Pöytyällä eniten suosiota saivat liikunnanohjaaja Markus Salon mukaan erilaiset liikuntakerhot kuten parkour, mutta toiveita tuli myös kokki- ja luontokerhojen puolesta. Myös Aurassa toivottiin liikunnallisia pelejä, mutta hyvänä kakkosena tulivat luontokerhon lisäksi tanssi- ja näytelmäkerhot.

–Meillä on tulossa nyt teatteria, tanssia ja sirkusta. Lisäksi tulee liikuntakerho, jossa pelaillaan kaikenlaista sekä 4H:n pitämä metsäsalapoliisikerho, Hellstén luettelee.

Pöytyällä parkouriin ja kokkikerhoon oli niin paljon innokkaita ilmoittautuneita, että jopa varasijoja jouduttiin rajoittamaan.

–Osassa ovat jo varasijatkin täynnä, Salo kertoo ja sanoo myös luontokerhojen olleen hyvin suosittuja.

Kaikkiaan kerhoja oli alun perin tarkoitus aloittaa Pöytyällä 15, mutta aivan jokaiseen ei tullut tarpeeksi ilmoittautuneita.

–Yläasteikäisille oli tarjolla kokkikerhoa ja kuntosalia, mutta he eivät lähteneet yhtä innokkaasti mukaan, eivätkä ihan kaikki niistä nyt toteudu. Pienillä sen sijaan lähtee kaikki liikkeelle, ja lisäksi heille on tulossa vielä yksi kokkikerho Riihikoskelle, kun saamme aikataulut sovitettua.

Kaikille halutaan tarjota mahdollisuus

Valtakunnallisesti harrastamisen Suomen malliin on lähtenyt mukaan 112 kuntaa, joista Varsinais-Suomesta kahdeksan. Yhteensä Aluehallintovirastot ovat myöntäneet varoja toiminnan pyörittämiseen 6,4 miljoonaa euroa. Pöytyälle tästä summasta lohkeaa vajaa 9 000 ja Auralle 11 500 euroa.

Kevään pilottijakson aikana on tarkoitus kerätä kokemuksia ja käytäntöjä, jotka helpottavat jatkossa mallin vakiinnuttamista kuntien pysyväksi toiminnaksi.

–Tavoitteemme on, että tulevaisuudessa aivan jokaisella lapsella ja nuorella on perhetaustaan ja asuinpaikkaan katsomatta mahdollisuus mieleiseen harrastukseen, tiede- ja kulttuuriministeri Annika Saarikko iloitsee tuoreesta hankkeesta.

Käytännön haasteena rahoituksen hankkimisessa ja toiminnan käyntiin saamisessa on ollut kunnissa nopea aikataulu.

–Pohdimme aika pitkään mukaan lähtemistä, koska haut osuivat marras-joulukuulle, jolloin meillä oli kunnassa lomautusjaksot meneillään. Sitten taas, kun päätökset tulivat, oltiin jo koulujen joululomissa, Markus Salo kertaa, mutta iloitsee kuitenkin, että kaikesta huolimatta tilat ja vetäjät saatiin lopulta järjestymään.

Myös Aurassa aikataulu on koettu haasteellisena, sillä Anna Hellstén sanoo pohdittavaksi tulleen muun muassa tilakysymykset, vakuutukset, viestintä ja ostopalvelusopimukset. Lisäksi aikataulujen sovittaminen koululaisten lukujärjestyksen ja kyytien mukaan on tuonut omat haasteensa.

–Teemme kaiken tänä keväänä mahdollisimman hyvin, ja parannamme sitten tuleviin kausiin, hän lupaa.


FAKTA: Harrastamisen Suomen malli

* Päätavoitteena on lasten ja nuorten hyvinvoinnin lisääminen mahdollistamalla jokaiselle mieluisa ja maksuton harrastus koulupäivän yhteydessä.
* Kohderyhmänä ovat perusopetuksen vuosiluokkien 1.–9. sekä lisäopetuksen oppilaat.
* Pilottikausi käynnistyi Suomessa alkuvuodesta.
* Mukana on yhteensä 112 kuntaa, ja Auranmaalta ovat tällä hetkellä mukana Pöytyä ja Aura.
* Aluehallintoviraston myöntämä avustusraha on tälle keväälle yhteensä 6,4 miljoona euroa, josta Pöytyän osuus on 8 976 ja Auran 11 500 euroa.