”Pöytyä on rikas ja Kumilaan perustetaan formularata” – Koululaiset tutkivat ja keksivät uutisia

0
Kaulanperän koulun 3.–4.-luokka muuntautui tällä viikolla toimitukseksi. Luokan lehteen tulee muun muassa juttu lemmikeistä. Monilla on tehdyn kyselyn perusteella kissoja tai koiria, koulupäivien ilona on akvaariokaloja.

PÖYTYÄ/Kumila. Kaulanperän koulun oppilaita ei kovin helposti pääsisi puijaamaan valeuutisilla.

–Uutinen on oikeaa tietoa, ei mikään juoru, Emmi Lalli, 6lk, tietää.

–Lähteistä erottaa oikean ja valeuutisen, Sara Salmi, 4lk, täsmentää.

Kouluissa tällä viikolla vietetyn Uutisten viikon tiimoilta Kaulanperän 3.–4.-luokkalaiset ovat päässeet leikkimään toimittajaa ja tekemään omaa lehteä, 5.–6.-luokkalaiset puolestaan ovat muun muassa pohdiskelleet mielipiteisiin vaikuttamista ja mainosten vaikutusta. He kertovat lukevansa uutisia, mutta yleensä kännykästä. Kiinnostavia aiheita löytyy lasten mielestä erityisesti urheilusta.

Auranmaan Viikkolehden tiistaisen numeron uutisaiheista varhaisnuorisoa kiinnosti eniten pankkien tiekunnille kohdistamat vaatimukset, uusi urheiluseura ja nuorisoteatteri. Kasper Onnelaa , 5lk, kiinnosti eurolla myyty purkurakennus. Kasperin mukaan hinta sai kiinnostumaan uutisesta.

–Enemmän paikallisia uutisia voisi olla ja nuoria ihmisiä, Emmi mietiskelee, minkälaisista aiheista haluaisi lukea.

–Pöytyä on rikas, Valtteri Iinto, 5lk, keksii toiveuutisen otsikon.

Emmi toivoo uutista Kumilaan perustettavasta uudesta urheiluseurasta ja pojat intoutuvat haaveilemaan hiihtokeskuksesta ja formularadasta. Mutta tehtäisiinkö se Onnelan vai Ali-Rontin pelloille?

Myös mainoksia ja ilmoituksia oppilaat kertovat lukevansa. Emmiä kiinnostavat vaatemainokset, Veeti Arkkilaa ja Lauri Ali-Ronttia , 6lk, etenkin mainokset maatalouskoneista.

Luistelu voittaa hiihdon

3.–4.-luokkalaisten lehdelle ei vielä keskiviikkona oltu keksitty nimeä, mutta harrastuksiin, lemmikkeihin ja kouluruokaan pureutuvan lehden teko oli jo pitkällä. Oppilaille oli tehdyn gallupin pohjalta esimerkiksi selvinnyt, että luistelu vie lasten mielestä voiton hiihdosta.

–Äidinkielessä olemme nyt harjoitelleet tiedonhakua ja pohtineet uutisten todenperäisyyttä. Uutisten viikko sopii meillä hyvään saumaan, opettaja Satu Tuuppa toteaa.

Saran mielestä viikko on ollut mukava.

–Kiva kuulustella ihmisiä, nuorineito tuumailee toimittajan työstä ja lisää, että valokuvaaminenkin on kivaa.

–Käymme näillä tunneilla läpi myös, mitä saa kuvata ja onko kuvien julkaisussa sääntöjä, Tuuppa kertoo.