Susikannan vaikutukset huomioitava päätöksenteossa – Marttilan kunta vetoaa ministeriöön, riistakeskukseen ja Lukeen

0

MARTTILA. Marttilan kunta vetoaa maa- ja metsätalousministeriöön, riistakeskukseen ja Luonnonvarakeskukseen, että paikallisen susitilanteen vaikutukset huomioitaisiin päätöksenteossa.

Susihavaintoja on tehty Marttilassa talviaikaan useita ja esimerkiksi tammikuun lopulla sudet kulkivat taajaman läheisellä maaseudulla asutusta viistäen, pihojen poikki. Susiparista saatiin kuvamateriaalia ja suurpetoyhdyshenkilöt vahvistivat nämä havainnot.

–Kunnan vaikutusmahdollisuudet asiaan ovat kovin vähäiset. Meille tärkeää olisi pystyä turvaamaan kuntalaisten turvallisuus ja asumisviihtyvyys, vetoomuksessa sanotaan.

Yhtenä konkreettisena keinona on esimerkiksi koulukuljetusten uudelleenjärjestelyt, mutta kunnanhallitus toteaa lähellä liikkuvien susien pelottavan niin lapsia kuin aikuisia.

–Huolen moninkertaistaa se, ettei kyse ole vain pelosta vaan uhka on todellinen. Marttilan seudulla, kuten suurimmaksi osaksi Varsinais-Suomessa, ovat metsäalueet verrattain pieniä eikä susien ja ihmisten rinnakkaiselo suju ongelmitta. Pihapiirien tuntumassa ja jopa taajamassa liikkuvat sudet aiheuttavat aiheellista pelkoa, huolta ja turvattomuuden tunnetta ihmisissä.

Kunnanhallitus toteaa koiria ja tuotantoeläimiä joutuneen suden suuhun maakunnan muissa kunnissa susikantojen vahvistuttua 2000-luvulle tultaessa.

–Alueen kunnat haluavat tarjota asukkailleen leppoisia luontoelämyksiä, turvallisuutta ja sujuvaa arkea. Sudet kuuluvat Suomen luontoon, mutta eivät ihmisten pihapiiriin ja sen lähettyville. Pyydämme, että alueelliset vaikutukset ihmisten arkeen ja turvallisuuteen huomioidaan, kun päätöksiä susikannan tulevaisuuden osalta tehdään, kunnanhallitus vetoaa.

Toistaiseksi susihavainnot Marttilassa ja lähikunnissa ovat olleet satunnaisia.

–Päätöksenteolla on turvattava, ettei tilanne muutu huonommaksi Varsinais-Suomen alueella, vetoomuksessa vaaditaan.