Talvilomalaiset löysivät Aurasta mustan pörssin Maijan ja kellarin kummituksen

0
Jari Pentinmäki sekä Patrik, 11, ja Frans, 8, eivät säikähtäneet, vaikka Auran yhtenäiskoulun kivikoulurakennuksen kellarissa haahuilee tarinan mukaan mustan pörssin Maijan kummitus. Kuva: Tuomas Honkasalo

AURA. Liukkaat kelit eivät jumiuttaneet tiistaina kaikkia talvilomalaisia kotioloihin, vaan muutama seurue päätti luottaa Auran kunnan hiekoituspartioihin ja lähti kunnan vapaa-aikatoimen järjestämälle koko perheen kulttuurikävelylle.

Retkelle ilmoittauduttiin WhatsApp-viestillä ja paluuviestinä sai oman lähtöaikansa ja lähtöpaikan osoitteen. Reitti eteni aina mystisesti eteenpäin, sillä seuraavan rastipisteen osoitteen sai vasta paluuviestinä, kunhan oli ensin vastannut jotain joka rastilla olleeseen kysymykseen.

–Me taidettiin haluta mustasta pörssistä suklaata, pelejä ja kahvia, hihkaisi Patrik Pentinmäki, 11.

Perhekuntana kulkeneet Pentinmäet olivat bonganneet tapahtuman Facebookista, joten sosiaalinen media oli kietoutunut tapahtuman ympärille muutenkin.

–Tässä on käyty historiaa mielenkiintoisesti läpi. Ensimmäisellä rastillakin kerrottiin Maijasta, joka piti poliisin naapurissa mustaa pörssiä. Ollaan nyt asuttu Aurassa 12 vuotta ja täältähän löytyy ihan uusia ulottuvuuksia. En ollut ikinä käynyt tuossa vanhan kartanon kulmalla. Hienoa arkkitehtuuria ja tarinoita, isä Jari Pentinmäki kertoi innostuneena. Frans Pentinmäki , 8, laski samalla jäämäkeä alas Auran kivikoulun reunamilla.

Kivikoulussa päästiin käymään muulloin suljettuna olevassa kellarissa. Koulunuorisotyöntekijä Tiina Rantamaa johdatti Pentinmäet kellarikerrokseen, josta piti kännykän valon kanssa etsiä salaista arkkua, mutta samalla piti varoa mahdollisia kummituksia. Arkusta löytyi poikkeuksellisesti seuraavan rastin vihje ja hieman mustaa kultaa lakritsin muodossa.

–Minulla on tämän yläpuolella työhuone ja olen aika varma, että täällä joku kummittelee, Rantamaa naurahti.

–Kaikista näistä tarinoista pitää lopuksi Cafescolla sitten valita se yksi tarina, joka ei ole oikeasti totta ja kyllähän se taitaa tämä kummitusjuttu olla, Rantamäki paljasti Pentinmäkien jo lähdettyä eteenpäin.

Edessä oli vielä muun muassa vanha kolerahautausmaa ja K-Marketin kiinteistön vieressä oleva talo, jossa on toiminut aikanaan teurastamo ja myöhemmin karkkikauppa.

–Nämä kävelykierrokset löytyvät jo netistä. Ensi kesänä näitä olisi todennäköisesti tarkoitus markkinoida ihmisille hieman enemmänkin ja tehdä itsenäiset kulttuuri- ja historiakävelyretket mahdollisiksi, Rantamaa vihjasi.
Tuomas Honkasalo


Kävelyreitit löytyvät jo nyt osoitteesta citynomadi.com ja sieltä hakusanalla ”Auran kulttuurikävelyreitti”