Alueellinen koronaryhmä suosittelee etäopetukselle jatkoa

0

VARSINAIS-SUOMI. Varsinais-Suomen alueellinen koronaryhmä on jatkanut kaikkia voimassa olevien suosituksia pääsiäisen jälkeisen viikon ajan eli 11. huhtikuuta saakka. Ryhmä suosittelee myös, että voimassa olevaa etäopetusta jatkettaisiin 11.4. saakka. Koronatilanne on edelleen vakava Varsinais-Suomen alueella. Koronan ilmaantuvuusluku sataatuhatta ihmistä kohden on hieman laskenut, mutta on edelleen korkea.

Koronan ilmaantuvuus Varsinais-Suomessa kahden viikon seurantajaksolla on nyt 245,4. Edellisen seurantajakson ajan ilmaantuvuusluku oli 250,8. Maanantaina uusia tapauksia todettiin 42, kun aikaisemmin niitä on ollut jopa 100 päivässä.

–Tilanne on silti edelleen huolestuttava. Ilmaantuvuus on kymmenkertainen verrattuna siihen, mitä se oli vuosi sitten keväällä pahimmillaan, Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin tartuntataudeista vastaava ylilääkäri Esa Rintala sanoo.

Positiivisten osuus testatuista on hieman laskenut. Positiivisten osuus oli viime viikolla 5,4 prosenttia, edellisellä viikolla 5,8 prosenttia.

Perhe ja lähipiiri ovat edelleen merkittävimmät tartunnan lähteet, mutta näissäkin ryhmissä tartunnat ovat vähentyneet viime viikon aikana.

–Rajoitukset ovat maksimissaan olleet jo jonkun aikaa eli olisi aikakin, että tartuntamäärät alkaisivat laskea, Rintala sanoo.

Kunta päättää kouluista

Alueellinen koronaryhmä suosittelee yläkoulujen, lukioiden ja ammatillisten oppilaitosten etäopetuksen jatkamista 11.4. asti Varsinais-Suomessa. Kunnat tekevät oman koronatilanteensa mukaisen päätöksensä asiassa.

–Kouluista on edelleen tullut tartuntoja, joten koronaviruksen välttämiseksi etäopetus maskin käytön ohella on paras ratkaisu, Rintala toteaa.

Taudin jäljittäminen Varsinais-Suomessa on saatu jälleen pienen notkahduksen jälkeen hyvälle tasolle. Viime viikolla kolme neljästä tartunnasta saatiin jäljitettyä. Myös opiskelijoiden tartuntarypästä on saatu jäljitettyä.

–Vaihto-oppilaiden osalta Turku on saanut hyvässä yhteistyössä korkeakoulujen kanssa leviämisen kuriin, Rintala uskoo.

Etelä-Afrikan variantin muunnos, joka löydettiin opiskelijoiden joukosta Turusta viime viikolla, on havaittu toistaiseksi pelkästään yhdessä ryppäässä. Siinä on todettu 108 positiivista.

–Tauti on ilmeisesti herkästi levinnyt opiskelijoiden joukossa. Onneksi näyttää siltä, ettei se ole ainakaan toistaiseksi levinnyt tämän yhden tautiryppään ulkopuolelle, sanoo Tyks Laboratorioiden johtaja Antti Hakanen.

Turun yliopistollisen keskussairaalan sairaaloissa on koronaviruksen vuoksi hoidossa 29 potilasta, joista kuusi tehohoidossa. Keinovalikoimaa koronan hillitsemiseksi tarvitaan.

– Olemme edelleen tiukasti leviämisvaiheessa ja sairaaloidemme kuormitus on korkealla. Liikkumisrajoituksiin ei tällä hetkellä ole tarvetta, mutta on tärkeää, että sekin keino on otettavissa käyttöön, ja tarvittaessa mahdollisimman nopeasti. Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin johtajaylilääkäri Mikko Pietilä sanoo.

Rokotukset etenevät sujuvasti

Koronarokotusten määrät Varsinais-Suomessa on saatu hyvälle tasolle yli 75-vuotiailla. Rokotukset etenevät nyt nopeasti myös 70–74-vuotiailla. Kaikille rokotuksen haluaville yli 70-vuotiaille saadaan tämänhetkisen arvion mukaan ensimmäiset rokotusannokset annettua viikkoon 15 tai 16 mennessä.

–Rokotusten alueellinen painotus olisi tärkeää ottaa käyttöön. Rokotukset ovat meille tärkeimpiä keinoja korona-ajasta pois pääsemiseksi, Pietilä toteaa.