Astra Zenecan käytön keskeytys siirtää rokotusaikoja

0

AURANMAA. THL on päättänyt keskeyttää Astra Zenecan rokotteilla rokottamisen viikoksi, mikä aiheuttaa rokotusaikojen siirtoja myös Auranmaalla. Rokotusajan tälle viikolle saaneiden ei tarvitse eikä toivota tekevän keskeytyksen vuoksi mitään.

Pöytyän ja Härkätien terveyskeskukset soittavat niille rokotusajan saaneille, jotka on suunniteltu rokotettavaksi Astra Zenecan rokotteella ja joiden rokotusaikaa joudutaan siirtämään. Oripäässä rokotusaikoihin ei keskeytyksen vuoksi aiheudu muutoksia.

–Meillä on tällä viikolla käytössä Comirnaty-rokote kaikille ajan varanneille, terveydenhoitaja Mari-Kaisa Heikkinen kertoo.

Pöytyän kansanterveystyön kuntayhtymän vt. johtava lääkäri Helena Karilainen toivoo, että peruttavat ajat saataisiin siirrettyä ensi viikolle. Härkätie on ilmoittanut antavansa uuden ajan noin kolmen viikon päähän.

Pöytyälle oli tälle viikolle luvattu 120 kappaletta Astra Zenecan rokotetta. Karilaisen mukaan kaikki rokotteet oli varattu yli 70-vuotiaille.

–Yli 80-vuotiaat on oikeastaan kaikki rokotettu, mutta 70–80-vuotiaita ei vielä kauheasti, koska riskiryhmäläiset kiilasivat väliin, Karilainen kertoo.

Yli 70-vuotiaat jäivät väliinputoajiksi, kun Astra Zenecan rokotteella rokotettiin vain alle 70-vuotiaita. Rokotteen vapauttaminen myös ikääntyneiden rokottamiseen siirsi yli 70-vuotiaat taas riskiryhmäläisten edelle. Nyt Astra Zenecan rokotteella rokottaminen on keskeytetty, koska parhaillaan selvitellään rokotteen yhteyttä rokotuksen jälkeen ilmenneisiin aivolaskimotukoksiin.

–Havaitut poikkeukselliset oireet ovat erittäin harvinaisia. Toistaiseksi ei ole varmuutta siitä, liittyvätkö havaitut hyytymishäiriöt rokotukseen, Karilainen toteaa terveyskeskuksen antamassa tiedotteessa.

Hän kehottaa Astra Zenecan koronarokotteen saaneita tarkkailemaan poikkeavan voimakkaita oireita. Oireet voivat alkaa vasta yli kolmen vuorokauden päästä rokottamisesta.

–Hoitoon on hakeuduttava välittömästi, jos saa voimakkaan, selvästi jatkuvasti pahenevan päänsäryn tai erittäin voimakkaasti lisääntyviä mustelmia iholla tai limakalvoilla.

Rokotuksen saaneita alle 15 prosenttia

THL:n tilaston mukaan Aurassa on nyt rokotettu kertaalleen 12,2, Koskella 13,1, Marttilassa 14,6, Oripäässä 11,3, Pöytyällä 15,8 ja Liedossa 10 prosenttia väestöstä. Saatava rokotemäärät ovat edelleen olleet pienehköjä.

–Meille on lupailtu, että viikosta 18 alkaen rokotteita tulisi enemmän. Siinä tapauksessa koko väestöä päästäisiin rokottamaan touko-kesäkuussa, Karilainen arvioi.