Kaupassa kasvaneesta Hanna Haapasesta tuli kauppias

0
Hanna Haapanen viihtyy Tarvasjoen luonnonläheisissä maisemissa. Tänä talvena suosikkiajanvietettä on ollut pitkästä aikaa hiihto. (kuva:Marika Timonen)

LIETO/Tarvasjoki. Tarvajokelaisen Hanna Haapasen elämässä tänä vuonna 40 vuotta täyttävä paimiolainen kodinkoneliike Vistavisio on ollut melkein aina.

–Olin vähän toisella kymmenellä, kun oli avajaiset. Muistan sen hyvin, koska olin 40 asteen kuumeessa enkä päässyt avajaisiin, Haapanen kertoo.

Haapasen isä kauppias Rauno Aaltonen oli Paimiossa tunnettu hahmo ja kauppa tärkeässä osassa lastenkin elämässä.

–Usein menimme koulusta suoraan liikkeeseen ja teimme läksyjä takahuoneessa. Messuilla ja markkinoilla olimme veljeni kanssa myös usein mukana, Haapanen kertoo.

Ensimmäiset palkkakuittinsa Haapanen muistelee saaneensa Vistavisiosta lukioikäisenä. Matemaattisesti lahjakas nuori nainen sai enemmän vastuuta muun muassa kassajärjestelmän hoitamisesta.

–Lukion jälkeen kävin kauppaopiston ja sen jälkeen opiskelin yliopistossa muun muassa matematiikkaa ja tilastotiedettä. Vieraalla en kuitenkaan ehtinyt olla töissä kuin yhtenä kesänä pankissa.

Miehinen ala

Haapasen isä Rauno Aaltonen jäi eläkkeelle vuonna 2005. Vetovastuu siirtyi muutamaksi vuodeksi Hanna Haapasen veljelle Kimmolle. Erinäisten ketjujen vaihdoksiin liittyvien vaiheiden jälkeen vuonna 2011 Hanna Haapanen oli tilanteessa, että olisi mahdollisuus ryhtyä kauppiaaksi veljen siirryttyä ketjun töihin.

–Olin tehnyt kaupassa monenlaista, mutta ostamista ja myymistä vähemmän. Sitten aloin harjoitella niitäkin. Yhdeksän vuotta kauppiaana on mennyt todella nopeasti, Haapanen miettii.

Toisen polven kauppiaana toimiminen tuo mukanaan tukea, mutta myös vertailua.

–En ole samalla lailla näkyvä hahmo kuin isäni oli kauppiaana, mutta aikakin on toinen. Ja jos tarvitaan apua vaikka vohvelinpaistoon, isä on apuna, Haapanen kertoo.

Kodinkonemaailmassa Haapanen on edelleen harvinaisuus: naispuolinen kodinkonekauppias. Euronics-ketjussa on viitisenkymmentä kauppiasta, naisia mahtuu mukaan vain kolme.

–En osaa sanoa mistä se johtuu. Koneet voivat tietysti olla raskaita, mutta ei niitä itse tarvitse nostella. Kaikki tekniset asiat ovat yhtä hyvin naisten kuin miestenkin opeteltavissa.

Sukupuolella ei ole kaupanteossa väliä sen enempää myyjän kuin ostajankaan puolella. Haapasen mukaan ei pidä paikkaansa, että nainen aina määräisi kaapin paikan – tai mies.

–Joissakin talouksissa nainen on kaupanteossa aktiivisempi, toisissa mies, Haapanen tiivistää.

Tarvasjoki sopivassa paikassa

Vaikka Paimio oli pitkään Haapasen kotipaikka ja työpaikka on aina ollut Paimiossa, Tarvasjoella hän on asunut jo vuodesta 1994 eli pidempää kuin Paimiossa.

Myös osa Vistavision asiakaskunnasta tulee Auranmaalta.

–Korona on selvästi vaikuttanut siihen, että ihmiset hakeutuvat mieluummin pienten paikkakuntien liikkeisiin kuin suuriin kauppakeskuksiin. Ja on silläkin vaikutusta, että meillä puhelimeen vastaa aina ihan oikea ihminen, Haapanen naurahtaa.

Vaikka yrittäjän päivät venyvät iltoihin ja viikonloppuihin, se ei Haapasta haittaa.

–En ole kovin stressaavaa tyyppiä. Ei se haittaa, vaikka paperihommat tulevat kotiin saakka. Ja onhan yrittämisessä oma vapautensa, Haapanen sanoo.