Korona ajoi Himolan teatterin elokuvan tekoon

0
Heidi Tuomola ja Tuomas Sointula testailevat tekniikkaa, kun näyttelijänaiset Heli Virtanen, Päivikki Lekari, Taija Säteri ja Elisa Niittymäki kertaavat vielä kohtausta ennen kuvausta. Kuva: Tuomas Honkasalo

PÖYTYÄ/Yläne. Yleisö ei ole päässyt yli vuoteen Himolan teatteriin: kesän näytökset jouduttiin perumaan eikä syksylläkään voitu esittää mitään. Myös tämän vuoden perinteinen talvinäytelmä on jäänyt esittämättä, kiitos koronarajoitusten. Talvinäytelmäksi valikoituneen Lumikit-näytelmän harjoitukset ovat kuitenkin jatkuneet jo syyskuun puolesta välistä lähtien, ja teatteriväen mielestä asialle piti tehdä jotain.

–Olisihan se ollut aika hurjaa, että vuorosanat olisi opeteltu aivan turhaan. Sitten saatiin idea näytelmän kuvaamisesta videotallenteeksi, ohjaaja Heidi Tuomola kertoo.

Yläneen yhtenäiskoulun pukuhuoneessa on hieman omituisen näköinen meininki, sillä neljä naista näyttävät kuin suihkusta tulleilta, mutta osa on jo pukeutunut sairaala-asuun. Koulusta on tullut sairaala, sillä Lumikit kertoo tarinaa samassa sairaalahuoneessa olevista eri ikäisistä naisista.

Näyttelijäkaarti koostuu kuudesta naisesta, joista nuorin on 17-vuotias ja vanhimmat jo yli 60 vuotta. Naisten dialogin avoin tilitys kuulostaa elämänmakuiselta.

–Lumikit on sinänsä hyvä valinta, sillä se on suomalaisen käsikirjoittajan tekemä, minkä ansiosta saatiin videotallenteen suhteen nämä tekijänoikeusasiat kuntoon helpommin. Suomen Harrastajateatteriliitto on myös ohjeistanut näissä asioissa paljon. Moni muukin harrastajateatteri on lähtenyt tekemään näytelmistä videotallenteita poikkeusolojen aikana, Tuomola selventää.

Elokuvalla ja näytelmällä on eronsa

Himolan teatteri tuo tuloja Uudenkartanon kyläyhdistykselle muun muassa Lystmettän alueen kehittämiseen. Viime kesänä juuri pidettiinkin talkoita, joissa aluetta kehitettiin.

–Viime kesä nyt meni vielä jotenkin, mutta jos tässä käy taas niin, ettei lipputuloja saada, niin olemme kyllä taloudellisesti kovilla. Toiveita olisi kuitenkin vielä, että heinä-elokuun vaihteessa voitaisiin järjestää ehkä kesäteatteria, toivoo Himolan teatterin toiminnanjohtaja Heli Virtanen.

Teatteriporukka on myös selvitellyt tulevaisuudessa valmistuvan tallenteen striimausta, jossa ihmiset voisivat ostaa oikeuden katsoa näytelmä netissä.

–Jos se saataisiin helposti pyörimään, niin silti täytyisi myydä kyllä aika monta striimausta, että siinä olisi taloudellisesti jotain järkeä. Talviteatterinäytöksiin voidaan myydä yhteensä 700 lippua. Striimauksessa ei päästäisi lähellekään samoja määriä, eikä striimin hinta voisi olla samanlainen kuin live-esityksessä, Tuomola pohtii.

Silti teatteriväki ei lannistu. Videotallenteeseen panostetaan ja siitä halutaan hyvä. Elokuvan teon erilaisuus verrattuna teatterin tekemiseen yllätti näyttelijät ja ohjaajan.

–Onhan tämä hyvin erilaista. Näytelmässä täytyy ottaa huomioon, että perärivillekin näkyy tietyt asiat ja elokuvassa voidaan käyttää tehokeinona lähikuvia tai vaikkapa nopeampaa leikkausta, Tuomola listaa.

–Toisaalta tässä kuvataan paljon pienemmissä pätkissä eli vuorosanojen ja erityisesti vuoropuhelun herääminen eloon voi olla haasteellisempaa, kun kuvataan monta ottoakin, Tuomola kuvailee näyttelijöiden tuntoja.

Elokuvaa tehdessä voi tietenkin ottaa erilaisia ottoja ja päättää editointivaiheessa, mitä käytetään.

–Tärkeintä on se, että saadaan nämä opetellut vuorosanat heräämään eloon, eivätkä niiden tarvitse vaipua kokonaan unholaan, Tuomola summaa.
Tuomas Honkasalo