Kuntavaalien siirto kelpaa Saarikolle ja Heikkilälle

0
Ex-kansanedustaja Lauri Heikkilän (ps) mielestä päätös kuntavaalien siirtämisestä kesäkuulle oli asiallinen paikallaan. Heikkilä hakee kuntavaaleissa jatkokautta Marttilan kunnanvaltuustoon.

ORIPÄÄ, MARTTILA . Oripäässä kuntavaaliehdokkaana oleva kansanedustaja, keskustan puheenjohtaja Annika Saarikko katsoo, että kuntavaalien siirtäminen huhtikuulta kesäkuulle on sekä terveysturvallisuuden että äänestysaktiivisuuden kannalta hyvä päätös.

Hän huomauttaa, ettei vaalien siirtäminen ollut hallituksen päätös vaan sen takana olivat liki kaikki puolueet. Vain perussuomalaiset olisivat halunneet pitää vaalit alkuperäisen vaaliaikataulun mukaisesti.

–Puolueiden yhteinen näkemys on tässä tärkeää.

Viime kädessä vaalien siirtämisen lyö lukkoon eduskunta.

–Toivottavasti ihmiset jaksavat käydä äänestämässä alkukesästä, vaikka silloin maataloudessa eletään kiireistä aikaa ja osittain myös ihmisten kesälomat ovat alkaneet. Kuntavaalit ovat ihmisten arjen kannalta tärkeät vaalit, Saarikko huomauttaa.

Keskustalla on tähän mennessä koossa 6 500 kuntavaaliehdokasta koko maassa. Neljä vuotta sitten puolueen valtakunnallinen ehdokasmäärä oli 7 461. Varsinais-Suomessa keskustalla on tällä hetkellä 572 ehdokasta, hieman vähemmän kuin viime vaaleissa.

–Olen tämänhetkiseen ehdokasmäärään tyytyväinen, mutta pitää muistaa, että listoja voi täydentää 4. toukokuuta asti. Vaalien siirtämisen myötä myös ehdokashankinnalle tuli lisää aikaa.

Oripäässä keskustan listalla on nyt 12 ehdokasta. Viime vaaleissa heitä oli kaksi enemmän. Ehdokkaiden kokonaismäärä Oripäässä on 37, yksi enemmän kuin neljä vuotta sitten.

–Seuraavan vaalikauden aikana sote-palvelut siirtyvät kunnilta maakunnalle. Sinnikäs Oripää puolustaa itsenäisyyttään jatkossakin.

”Hyvä ja kannatettava asia”


Perussuomalaisissa jo yli neljännesvuosisadan ajan vaikuttanut ex-kansanedustaja, kunnanvaltuutettu ja valtuustoehdokas Lauri Heikkilä näkee vaalien siirtämisen tarpeen jokseenkin samoin kuin Saarikko.

–Koronatilanne on pääkaupunkiseudun ihmisvilinässä vakava. Tilanne on aivan toinen kuin täällä, jossa ihmisiä näkee noin 50 metrin päässä. Vaalien siirtäminen on hyvä ja kannatettava asia. Terveys on kuitenkin jokaiselle tärkeintä, Heikkilä pohtii.

Siirtopäätöksen olisi Heikkilän mielestä voinut tehdä jo kuukausi sitten. Hän näkee, että perussuomalaisten nuoremman polven pelko puolueen kannatuksen hupenemisesta on turhaa.

–Aika hyvältä näyttää. Se on sama, pidetäänkö vaalit huhtikuussa tai kesäkuussa. En ymmärrä, miten kannatusta voisi mennä pois kahdessa kuukaudessa.

Heikkilä sanoo aloittaneensa puoluetyön 1990-luvun puolivälissä, jolloin perussuomalaisten valtakunnallinen kannatus mateli lattiatasolla ja toimintaa oli suunnitelmassa alle tusinan verran jäseniä.

–Kyllä siinä kymmenen vuotta painittiin mutasarjassa ennen kuin kannatus lähti nousuun.

Marttilassa perussuomalaisilla on nyt 13 ehdokasta. Nykyisessä valtuustossa puolueella on 17-jäsenisessä valtuustossa kaksi paikkaa. Valtuustopaikan tavoittelijoita Marttilassa on tällä tietoa kaikkiaan 49.