Liikerataharjoittelulla etätyöläiset vetreäksi – Katso kuvat ja video

0
Fysioterapeutti Maria Kaunismäki antoi jumppavinkit etätyöläisille. Näitä ohjeita pystyy noudattamaan joka kodissa. Kuva: Tuomas Honkasalo.

PÖYTYÄ/Riihikoski. Korona on ajanut ihmiset etätöihin. Osalla etätyöjakso on kestänyt jo vuoden, mutta kotiolosuhteet eivät välttämättä ole suunniteltu työskentelyyn.

–Paras asento on seuraava asento, sanoo pöytyäläinen fysioterapeutti Maria Kaunismäki, kun kysytään hyvää työskentelyasentoa etätöiden tekemiseen kotona, jossa ei välttämättä ole aina mahdollista kiinnittää huomiota optimaaliseen työasentoon.

–Pienikin työasennon vaihtaminen voi olla jo merkittävää vaihtelua siihen, että tekisi kahdeksan tuntia hommia vain samassa asennossa. Parasta olisi tietenkin työskennellä myös seisaaltaan, jos se vaan on mahdollista. Tai vaikka jumppapallon päällä. Työpäivän jälkeen on sitten hyvä saada vastapainoa työlle fyysisesti ja myös henkisesti, Kaunismäki vihjaa.

Istumatyössä sekä staattisessa työssä yleensä jumiutuvat niska, hartiat ja alaselkä. Taukojumppia on suositeltu työn tekemisen lomaan jo iät ja ajat, mutta monet eivät pysty siirtämään töitä sivuun hetkeksi ja ottamaan vaikka parin tunnin välein aikaa pienelle jumpalle, joka loppujen lopuksi parantaisi työn laatua.

–Itse suosittelen dynaamista liikkuvuusharjoittelua, jossa tehdään koko keholla lihaskalvojakin hoitavia liikesarjoja. Ja tärkeää on hoitaa myös liian kiivaasti työskentelevää mieltä ja antaa sillekin pieniä lepotaukoja ottamalla vaikka kahden minuutin x-asento lattialla ilman piippaavaa kännykkää.
Tuomas Honkasalo

Etätyöskentelijän liikkuvuusharjoitteet

Toista kuvissa esiintyvät liikkeet rauhassa ja löydä itsellesi lempeät liikeradat. Tekemisen kuuluu tuntua mukavalta.
Keskity rauhalliseen tekemiseen ja hengitykseen. Toista liikesarja 20–30 kertaa. Hartioiden nostossa 10 kertaa riittää.
Liikesarjat hoitavat ja tukevat kehon kuutta fascia-linjaa.
Ohjeet: Fysio Kaunismäki