Pöytyän ja Härkätien erilainen rokotusjärjestys kummastuttaa – saatavilla olevat rokotteet määräävät järjestyksen

0

AURANMAA. Saatavilla olevat koronavirusrokotteet määräävät rokotusjärjestyksen. Auranmaalaiset ovat ihmetelleet, miksi Härkätiellä on jo päästy rokottamaan 70–79-vuotiaita riskiryhmäläisiä, mutta Pöytyän kansanterveystyön kuntayhtymässä ei. Syynä on saatujen rokotteiden määrän lisäksi se, mitä rokotteita kuntiin on toimitettu.

Rokotuksissa käytetään kolmea eri rokotetta. Näistä Modernan ja Pfizerin rokotteilla voidaan rokottaa yli 70-vuotiaita. AstraZenecan rokotteella voidaan rokottaa vain alle 70-vuotiaita.

Härkätien johtava ylilääkäri Veli-Matti Leinonen kertoo, että Härkätielle toimitettiin viime viikolla yhteensä 450 kappaletta rokotteita. Tälle viikolle rokotteita on luvattu sama määrä, mutta Modernan rokotetta ei Leinosen mukaan ole luvassa koko Varsinais-Suomeen. Pöytyän kansanterveystyön kuntayhtymään Modernan rokotetta ei saatu viime viikollakaan.

Vt. johtava lääkäri Helena Karilainen kertoo, että Pfizerin rokotetta saatiin 168 kappaletta ja AstraZenecan 100 kappaletta. Pfizerin rokotteet menivät kaikki yli 80-vuotiaille, eikä tätä ikäryhmää vielä ole saatu kokonaan rokotettua. Karilainen myöntääkin 70–79-vuotiaiden olevan rokotteiden saatavuudesta johtuen toistaiseksi väliinputoajia ja joutuvan odottamaan, että yli 80-vuotiaat saadaan rokotettua.

Auranmaalaisista rokotettu 6,2 prosenttia

Riskiryhmien rokotusten alkaminen kaatoi viime viikolla Härkätien sähköisen varausjärjestelmän ja tukki puhelinjat myös Pöytyän kansanterveystyön kuntayhtymässä. Tälle viikolle varaussysteemejä on koitettu parantaa. Härkätiellä tehtiin muun muassa päätös, että yli 80-vuotiaiden rokotuksista soitetaan kuntalaisille kotiin. Pöytyän terveyskeskuksessa puolestaan puhelinajanvaraus päätettiin keskittää torstaille ja perjantaille, koska alkuviikosta terveyskeskukseen tulee paljon muitakin soittoja.

Rokotusten etenemisestä Leinonen kertoo, että Härkätiellä oli viime viikolla rokotteen saanut yhteensä 1630 ihmistä. THL:n ylläpitämän rekisterin mukaan Koskella kertaalleen rokotettuja oli noin 5,1 prosenttia väestöstä ja Marttilassa noin 5,3. Tehosteannoksen saaneita oli Koskella noin 3,1 ja Marttilassa noin 2,4 prosenttia väestöstä.

Pöytyällä kertaalleen rokotettuja oli THL:n rekisterin mukaan viime viikolla noin 7,1, Aurassa 5,5 ja Oripäässä 6,1 prosenttia väestöstä. Tehosteannoksen saaneita puolestaan oli Pöytyällä noin 1,7, Aurassa 1,8 ja Oripäässä 1,0 prosenttia väestöstä. Rekisteri laahaa hieman jäljessä, mutta Karilaisen mukaan Pöytyän ja Auran osalta se on melko lähellä tämän hetken tilannetta.