Turkki kuntoon trimmaajalla – Susanne Lamminen aloitti trimmauspalvelut Tarvasjoella

0
Koirien trimmauspalvelun Tarvasjoella aloittaneella Susanne Lammisella on aiempaa työkokemusta koirista koirien päiväkodista. Hän on myös koirahieroja. Kuva: Viivi Timonen.

LIETO/Tarvasjoki. Koirien trimmaus ei ole pelkästään turkin muotoilua, vaan myös koiran hyvinvoinnista huolehtimista. Tarvasjoella trimmauspalvelut käynnistänyt Susanne Lamminen suosittelee koiran tuomista trimmattavaksi, jotta turkki olisi siisti, hyväkuntoinen sekä helppohoitoinen.Takkuinen turkki voi Lammisen mukaan tuntua koirasta ikävältä.

Trimmauksen kannalta koiran rodulla ei ole väliä. Lammisen mukaan lyhytkarvainen koira voi yhtä lailla tulla pesuun ja siistittäväksi sekä pohjavillan poistoon, aina ei tarvita varsinaista trimmausta. Näyttelytrimmauksia hän ei tee, mutta muuten kaikki koirat  lyhytkarvaisista pitkäkarvaisiin sekä isoista pieniin ovat tervetulleita trimmattavaksi.

–Suosittelen ehdottomasti tuomaan koiran trimmaukseen, jotta se oppisi siihen, että vieras käsittelee. Turkkirotuisia koiria on hyvä opetella eri tavalla käsittelemään ja hoitamaan, Lamminen sanoo.

Koiran voi viedä trimmaajalle myös kynsien leikkuuseen, jos omistaja kokee, ettei itse halua sitä tehdä.

Koiran ehdoilla

Susanne Lamminen on koulutukseltaan alun perin eläintenhoitaja ja koirahieroja. Trimmaajaksi hän päätyi kouluttautumaan työn kautta.

–Olin hetken aikaa Turun koirapäiväkodissa töissä ja siellä tehtiin trimmauksia. Siinä ohella olin mukana seuraamassa sekä auttamassa ja sitten, kun Paimioon tuli trimmaajakoulutus, päätin hakea sinne, kertoo Lamminen.

Koulutus kesti vuoden verran.

–Lähiopetusta oli kerran kuukaudessa ja opintojen ohella tehtiin projektikoiria.

Trimmauksen lisäksi koulussa käytiin läpi muun muassa koirien terveyttä, koska se on olennainen osa trimmaajan työtä.

–Katson ja käyn koiran ensin esimerkiksi karstalla läpi siltä varalta, että koirassa onkin jotain normaalista poikkeavaa. Monesti voi myös omistaja itse kysyä trimmaajalta ohjeita, jos on huomannut koirassa jotain erikoista.

Kun koira tuodaan trimmaukseen, toive on, että omistaja tietää koiransa olevan käsiteltävissä. Lamminen ei mielellään käytä koiralla kuonokoppaa. Tarkoituksena on mennä koiran ehdoilla ja siksi on mahdollista aloittaa tutustuminen käsittelyyn ennen itse trimmausta. Lammisen lähtökohtana on päästä omistajan kanssa yhteisymmärrykseen koiran trimmauksesta, mutta välillä esimerkiksi koiran turkki saattaa olla niin takkuinen, että koiran edunmukaista on ajaa karvat pois.

–Trimmausten välillä myös omistajien olisi hyvä hoitaa turkkia, jotta se pysyisi hyvässä kunnossa. Turkin hoito helpottaa ja nopeuttaa trimmaajan työtä, Lamminen toteaa.

Hierontaa ja hammashoitoa

Lamminen kokee itse olevansa niin sanottu tavallinen koiran omistaja. Ensimmäinen koira perheeseen on tullut hänen ollessa yläasteella, ja sittemmin kotoa pois muuttaessa hän on ottanut oman koiran. Lamminen ei ole ollut aktiiviharrastaja, mutta agilitya ja rally-tokoa hän on kokeillut oman koiran kanssa. Hän kertoo olevansa kiinnostunut koirasta eläimenä ja sen käytöksestä. Myös yleisesti kaikki eläimet ovat kiinnostavia, ja hän pitää niiden kanssa puuhastelusta.

Trimmauksen lisäksi Lammisen palveluihin kuuluu koirahieronta sekä ultraäänihammashoito. Hammashoito ei vastaa eläinlääkäriä, mutta sopii Lammisen mukaan esimerkiksi vanhoille koirille, joille nukutus ei ole suositeltavaa.
Viivi Timonen