AURANMAA. Viime viikko toi Auranmaalle runsaasti uusia koronavirustartuntoja. Auranmaalle merkittiin THL:n tilaston mukaan 22 tartuntaa, mikä on tähän mennessä eniten koko pandemian ajalta. Edellisellä viikolla tartuntoja kirjattiin 20. Kummankin viikon luvuissa näkyy koronatilanteen raju muutos Oripäässä.

THL:n tilastoimista tartunnoista 11 merkittiin Oripäähän, seitsemän Auraan ja neljä Pöytyälle. Pöytyän terveyskeskuksen tietojen mukaan sekä Aurassa että Pöytyällä todettiin viimeisen viikon aikana yksi tartunta enemmän eli Aurassa kahdeksan ja Pöytyällä viisi tartuntaa. Auran uupuva tartunta ilmestyi THL:n tilastoon eilen.

Oripään viime viikon tartunnat olivat jatkotartuntoja jo tiedetyistä tartuntaketjuista. Viikon loppua kohden tilanne alkoi rauhoittua, eikä uusia tartuntoja todettu viikonlopun aikana. Kunnan nopeasti toimeenpanemat rajoitukset näyttäisivät siis purevan.

Karanteenissa oli maanantaiaamulla sosiaalijohtaja Heli Kaskiluodon mukaan 36 ja eristyksessä 17 henkilöä. Yhteensä Oripäässä on tähän mennessä todettu 29 koronavirustapausta, joskaan THL:n tilastoihin kaikki tartunnat eivät vieläkään ole päivittyneet.

Auran tilanne kärjistyi

Aurassa koronatilanne kärjistyi viikonloppuna, kun lauantaina todettiin THL:n mukaan neljä ja sunnuntaina yksi tartunta. Vt. johtavan lääkärin Helena Karilaisen mukaan viikon aikana todetuista tartunnoista viisi oli Auran yhtenäiskoulussa.

Altistuneita oli Aurassa maanantaina noin 80 ja Karilainen uskoi karanteenimääräyksiä tulevan lisää.

–Tänään tehdään vielä jäljitystyötä ja päätöksiä, hän totesi maanantaina.

THL:n tilaston mukaan todettuja tautitapauksia oli Aurassa maanantaina yhteensä 42 koko pandemian ajalta.

Pöytyän koronatilannetta Karilainen luonnehti rauhalliseksi. Päiväkoti Pikku-Kertussa Kyrössä viime torstaina todettu tartunta ei Karilaisen mukaan ole toistaiseksi johtanut uusiin tartuntoihin. Päiväkodissa altistuneet on asetettu karanteeniin ja yksi päiväkodin ryhmistä on suljettu.

Pöytyällä koronavirustartuntoja oli THL:n tilaston mukaan maanantaina kirjattu koko pandemian ajalta yhteensä 38. Koskelle ja Marttilaan uusia tartuntoja ei viime viikollakaan kirjattu. Koskella tartuntojen määrä on pysynyt yhdeksässä ja Marttilassa seitsemässä. Liedossa tartuntoja oli todettu 148 ja Loimaalla 110.

Alle 10 prosenttia rokotettu

Rokotukset etenevät edelleen hitaasti. THL:n maanantaisten tietojen mukaan auranmaalaisista kertaalleen rokotettujen oli noin 9,6 prosenttia. Tehosterokotteiden saaneiden määrä ei viikon aikana ole kasvanut juurikaan.

Aurassa ensimmäisen rokotteen on saanut 7,6 (viime viikolla 5,5), Koskella 8,4 (5,1), Marttilassa 8,1 (5,3), Oripäässä 8,8 (6,1) ja Pöytyällä 11,1 (7,1) prosenttia väestöstä. Tehosterokotteen saaneiden määrä vaihtelee kunnittain Oripään 1,0 ja Kosken 3,1 prosentin välillä.