Aprillipiloissa naurettiin naapurikunnan ehdokkaita ja hiekkarannan koronaporttia – ja juotiin kuravettä päälle

0
Äänestääkö oman kunnan vai naapurikunnan ehdokasta? AVL:n aprillipilassa ilakoitiin ajatuksella, jos naapurikunnan ehdokkaat olisivatkin parempia kuin oman kunnan.

Aprillipäivän pilojen kirjo on laaja. Koronavuonna lukijoita houkuteltiin klikkaamaan verkon linkkejä, mutta Kaarinassa junakuulutuksia pääsi kuulemaan ihan oikeastikin kaupungintalon vieressä.

Oripään kunta on valmis laajentamaan kuntavaalien ehdokaslistoja yli kuntarajojen, kertoo Auranmaan Viikkolehti aprillipilassaan.

Vastikään virassaan aloittanut Oripään uusi hallintojohtaja toteaa lehdelle, että Virttaa ja Alastaro ovat täysin liitettävissä Oripään kuntaan. Asiassa voitaisiin edetä nopeasti, jotta kyseisten alueiden kuntavaaliehdokkaat olisivat jo Oripään kunnan ehdokaslistoilla seuraavissa kunnallisvaaleissa.

Mäkäräinen luonnostelee, että mahdollisesti joskus tulevaisuudessa äänestäjät voisivat jopa äänestää oman kotikuntansa ehdokkaan sijasta jonkin muun kunnan ehdokasta – tai vaikka sekä että.

Oripään kunta toivoo pilajutussa kiireellisesti palautetta ehdokaslistojen laajentamishankkeesta. Oman kommenttinsa sai jättää jutun yhteydessä olevaan lomakkeeseen.

Näin arvioi yksi kommentoija:

– Hyvä vedätys! Aivan kuin ennen vanhaan kun juoksutettiin ihmisiä. Esimerkiksi TS joskus lapsuudessani juoksutti ilmaisen viinan hakuun omaan kannuun.

 

LOIMAAN LEHDEN pilajutussa tehdään koronaportti Mellilänjärven rannalle. Portti seuraa rannan auringonottajien lukumäärää tarkasti.

– Tarkoituksena on, että kaikki rannalle saapuvat ja sieltä poistuvat uimarit ja auringonpalvojat kulkevat portin kautta, jolloin säännöksistä vastaavat viranomaiset pystyvät valvomaan kulloinkin paikalla olevien ihmisten kokonaismäärää. Se on tärkeää uimareiden turvallisuuden ja kulloinkin voimassa olevien koronarajoitusten mukaisen henkilömäärän toteutumisen valvonnassa, rakennuttamisinsinööri Harri Laaksonen sanoo lehden jutussa.

– Uimarannan aluetta ei ole tarkoitus aidata, joten teoriassa rannalle voi kulkea myös portin ohitse. Luotamme kuitenkin käyttäjien lojaaliuteen, sillä kulkemalla rannalle portin kautta jokainen käyttäjä parantaa paitsi itsensä myös kaikkien muiden turvallisuutta ja viihtyvyyttä, hän jatkaa hupijutussa.

Kun maksimihenkilömäärä on täynnä, portti lukittuu.

 

SALON Seudun Sanomien aprillipila lupasi myllätä Salon keskustan. Lehden mukaan Salon kaupunki on päättänyt siirtää kilometritolkulla kaukolämpöputkia kevyen liikenteen väylien alle.

Putket asennetaan niin lähelle maan pintaa ja vähillä eristeillä, että niistä vapautuva hukkalämpö pitää kevytväylät sulina läpi talven.

Putkiremontin luvataan sekoittavan Salon keskustan liikenteen koko kesäksi, mutta säästöäkin tulee. Pila hehkuttaa, että siirto-operaatiolla säästetään huomattavia summia esimerkiksi hiekoituksessa ja keväisessä hiekanpoistossa.

Jos lukija vielä tässä vaiheessa luuli uutista todeksi, niin viimeistään haastateltavien nimet saivat miettimään asiaa. Putkipilaa kommentoivat lehden palstoilla sekä erityisasiantuntija Pertti Utki että Salon pyöräilijöiden yhdistyksen puheenjohtaja Fiikka Illari.

Pilajutun mukaan pyöräilijät aikovat järjestää virtuaalisen mielenosoituksen putkien siirtelyä vastaan 1. huhtikuuta.

Järjestäjät lahjoittavat kaikille mielenosoitukseen osallistuville kymmenen litran muoviämpärin. Se lähetetään pakettina suoraan kotiovelle.

 

SOPIVASTI aprillipäiväksi osui myös testi Kaarina-talon soveltuvuudesta rautatieasemana henkilöliikenteen käyttöön. Aiheesta kertoi Kaarina-Lehti.

Uudet rakenteet saatiin lehden mukaan pakoilleen uudella 4D-mallinnuksella, jota voi ihailla paikan päällä Kaarina-talolla.

– Hyvät matkustajat. G-juna Riihimäelle lähtee raiteelta kaksi. G-juna Riihimäeltä lähtee raiteelta kolme, kuului ihan oikeasti aprillipäivänä Kaarina-talon pihalla.

Tällä ”kenttäkokeella” testattiin mukamas Kaarinan keskustan läpi kulkevia ratalinjauksia.

Sosiaalisessa mediassa arveltiin, että kyseisen junan ravintolavaunussa tarjoiltaisiin kuravettä.

 

ELOKUUSSA juhlitaan näyttävästi 300 vuotta täyttävää Uudenkaupungin rauhaa. Juhlasymbosiumin ohella on kaupunkiin kokoontuville valtion päämiehille päätetty tarjota myös Rauhan sauna, raportoi Uudenkaupungin Sanomat.

Ajatus Venäjän, Suomen ja Ruotsin päämiesten yhteisestä Rauhan saunasta ajautui kuitenkin ongelmiin heti alkumetreillä, sillä Uudestakaupungista puuttui tarkoitukseen sopiva edustussauna.

Apu puutteeseen löytyi hyvin yllättävältä taholta. Kävi ilmi, että Naantalin Kultarannassa on tänä keväänä tekeillä mittava saunauudistus ja vanhaa edustussaunaa ei enää tarvita.

– Osana presidentin kesäasunnon Kultarannan laajaa modernisaatiohanketta Kultaranta saa uuden ympäristöystävällisemmän, nollapäästöisen saunan ja vanha sauna voi mennä. Sauna päätettiin lahjoittaa Uudenkaupungin kaupungille kiitoksena kaupungin merkittävästä panoksesta rauhan polulla, iloitsi Saija Maajälkiä.

Alkuperää kunnioittaen saunan viralliseksi nimeksi tulee ”Salen saunabastu”.

Vaikka Salen saunabastu saadaan Naantalista ilmaiseksi, niin kaupunki vastaa sen purku-, kuljetus- ja pystytyskustannuksista. Hanke rahoitetaan Rauhan sauna -tuotteiden myynnillä.

Myyntiin on tulossa saunapyyhkeitä valtion päämiesten kuvilla varustettuna, Sale bastutonttuja ja saunapinssejä.

– Pinsseihin tulee ihmisiä saunarauhaan kannustavia tekstejä, kuten ”Peace och Bastu”, ”Minäkin saunon rauhassa” ja ”Löylyä perxxle”, kerrotaan jutussa.

 

LAITILAN Sanomien aprillipilassa suunnitellaan hyperloop-yhteyttä Turkuun.

Hyperloop tarkoittaisi alle viiden minuutin matkaa Laitilasta Turkuun.

Laitilan risteysalue on usein jäänyt nuolemaan näppejään, kun liikennehankkeiden investointieuroja on jaettu.

– EU:n elvytysrahoja on tarjolla investointeihin, jotka työllistävät sekä edistävät ilmastopäästöjen vähentämistä ja digitaalisuuteen siirtymistä. Uskomme Laitilan hyperloop-hankkeen vastaavan näihin vaatimuksiin, kertoo Laitilan risteysaluesuunnittelijasta hyperloop-hankkeen vetäjäksi hypännyt Kate Ellinen.

Laitilan hyperloop-yhteys on suunniteltu nopeasti, viivoitin vain kartan päälle Laitilasta Turkuun.

Maanomistajien odotetaan suhtautuvan hankkeeseen positiivisesti, sillä putki on suurelta osin ilmassa. Putken rakentajien täytyy siis pakkolunastaa maa vain keveiden kannatustolppien alta.

– Ilma on meidän kaikkien yhteistä omaisuutta, Ellinen muistuttaa jutussa.

 

PAIMIOON on suunnitteilla rantahotelli, kertoi Kunnallislehti verkkosivuillaan ja sai varmasti paikalliset lukemaan otsikon kahteen kertaan. Aprillipilan mukaan hotellin paikaksi on kaavailtu Nummensuon aluetta, Hiekkahelmen uimarannan takana sijaitsevaa aluetta, jossa sijaitsee useita lampia.

Osa alueesta on pohjavesialuetta. Koska vedenotto ei kuitenkaan pilan mukaan koske koko aluetta, on alueella käynnistetty kaavamuutos, jolla suoja-alueen rajaa voitaisiin muuttaa.

Paimion vanha, nyt jo purettu, motelli sijaitsi alueen läheisyydessä. Todellisuudessa Paimioon kaavaillaan majoitustoimintaa Paimion sairaalan alueelle.

 

SUOMI on saamassa uuden liputuspäivän syyskuun kolmantena sunnuntaina. Turun päivän kansallinen liputus juhlistaa maamme ensimmäisen pääkaupungin asemaa suomalaisen kulttuurin, tieteen ja taiteen alkukehtona, hehkutti Turun Sanomat torstain aprillipilassa.

Juhlapäivä on ensimmäinen yksittäisen kaupungin kunniaksi järjestettävä liputuspäivä Suomessa.

Turulla on oma perinteikäs vaakunalippu, joten rinnakkaisliputuksella (Suomen lippu ja Turun vaakunalippu) voidaan ministeriön mukaan kunnioittaa koko maassa myös Turkua.

Jutun verkkoversiossa yleisö sai äänestää sopivaa tapaa liputtaa Turun päivää: rinnakkaisliputus vai liputus vain Suomen lipulla.

Pila keräsi satoja vastaajia, joista valtaosa oli totta kai rinnakkaisliputuksen kannalla. Hyvän aprillipäivän toivotusten lisäksi perusteluitakin löytyi:

– Rinnakkaisliputusta on mukavampi katsella kuravettä hörppiessä.

Juttu kehotti myös tilaamaan Turun vaakunalipun hyvissä ajoin. Tilauslinkkiä on klikattu alkuiltaan mennessä reilusti yli tuhat kertaa.

 

OSATAAN sitä lehtien lisäksi muuallakin Varsinais-Suomessa.

Ruskon kunnan aprillipilassa kerrotaan, että kunnanjohtajaa epäillään kahvikassavarojen tuhlaamisesta hiusmuotoiluun.

Kunnan verkkosivuilla julkaistun pilajutun mukaan kunnanjohtajaa Kari Lehtistä epäillään kunnan henkilöstön kahvikassavarojen tuhlaamisesta omiin hiusmuotoilupalveluihin. Epäily on saanut alkunsa Lehtisen erityisen hyvältä ja pehmeältä näyttäneestä hiuslaitteesta monissa viime viikkojen Teams-palavereissa.

Asian selvittely on kesken ja pilauutisen mukaan kahvikassatyöryhmä on kutsunut Lehtisen nähtäväkseen seuraavaan varojen käyttöä koskevaan kokoukseensa. Tällöin verrataan kunnanjohtajan kuvia ennen ja jälkeen epäilysten leimahtamista.

 

TURUN liikennekeskus kertoo Twitterissä, että jokilautta Föri liikennöi aprillipäivänä vain yksisuuntaisena. Kaupunkilaisia pyydetään ottamaan tämä kulkemisessaan huomioon.

 

RAISION kaupunki taas kertoi Facebookissa, että Harkon rakennuksesta tulee ympäristötaideteos. Yleisöltä suljettuun rakennukseen toteutetaan rauniopuutarha. Rakennuksen katto ja väliseinät poistetaan huhtikuussa, jonka jälkeen rakennuksen sisälle tuodaan maaperää istutuksia varten.

Uuden rauniopuutarhan kunniaksi Raision slogan muutetaan muotoon ”Varför Rom, vi har ju Reso”. Sloganilla myydään tietenkin ainakin trendikkäitä kangaskasseja. Kassin toivevärejä sai kertoa pilan kommenteissa.

 

LAITILAN Wirvoitusjuomatehdas on ennenkin kunnostautunut aprillipiloilla. Tänä vuonna ilakoitiin uutuusoluella, jonka alkoholipitoisuus on negatiivinen.

Yrityksen pilatiedotteen mukaan miinusolut toimii näin: juomalla normaalin Kukko Lager -oluen (4,7 %) sekä lisäksi uuden Kukko miinus Lagerin (-4,7 %), päästään alkoholin nauttimisessa nollatulokseen.

— Suomalaiset ovat jo tottuneet kompensoimaan hiilijalanjälkeään, joten mekanismi tuntuu varmasti tutulta ja helpolta omaksua, arvelee yritys huhtikuun 1. päivän tiedotteessaan.