Luonnonsuojeluyhdistys tempaisee siivomman Pöytyän puolesta – Yhdistys myös käynnistelee metsäkummitoimintaa

0
Pöytyän seudun luonnonsuojeluyhdistys järjestää ensi viikonloppuna roskatempauksen, jonka toivotaan innostavan pöytyäläiset siivoamaan roskia lähiluonnosta. Riikka Susi poimii roskia pois luonnosta muutoinkin ulkona liikkuessaan. Hän toteaa, että roskien siivoamisesta tulee hyvä mieli.

PÖYTYÄ. Pöytyän seudun luonnonyhdistys on kevään myötä heräilemässä uuteen, koronavuotta vireämpään kesäkauteen. Ensi viikonloppuna yhdistys tempaisee roskien keruun merkeissä. Kuntalaisia kannustetaan tekemään yhdessä siivompaa Pöytyää ja siivoamaan luontoon joutuneita roskia omasta lähiympäristöstä.

Koronarajoitusten vuoksi luonnonsuojeluyhdistys ei voi järjestää talkoita, mutta kuntalaiset voivat osallistua roskatempaukseen omatoimisesti niin taajamissa kuin haja-asutusalueella.

–Kunta on järjestänyt jätelavat Riihikoskella Kisariihelle sekä Kyrössä ja Yläneellä torin laidalle. Kerätyt roskat voi toimittaa lavoille pusseihin suljettuna viikonlopun aikana, roskatempauksen ideoinut Riikka Susi kertoo.

Ihmisten innostamiseksi luonnonsuojeluyhdistys arpoo roskatempaukseen osallistuneiden kesken luonnonsuojeluliiton repun. Palkintoon sisältyy myös ilmainen sisäänpääsy Luontokapinettiin. Arvontaan pääsee osallistumaan julkaisemalla roskatempaukseen liittyvän kuvan Instagramissa tunnisteella #roskatonpöytyä2021 tai lähettämällä kuvan osoitteeseen riikka.susi@gmail.com.

–Roskien keräämisestä saa hyvän mielen, Susi kannustaa ja kertoo ulkona liikkuessaan keräilevänsä niin roskia kuin panttipulloja.

–En itse roskaa, vaan karsastan välinpitämättömyyttä ja sitä, että roskia heitetään luontoon. Jos kerran viikossa laitan muutaman maasta kerätyn roskan omaan roskalaatikkooni, se ei tuo lisäkustannuksiakaan minulle, hän jatkaa.

Metsään matalalla kynnyksellä

Roskatempauksen lisäksi luonnonsuojeluyhdistys on kevään aikana käynnistämässä metsäkummitoimintaa, johon ovat tervetulleita mukaan niin metsäretkelle seuraa tai opasta kaipaavat kuin metsäretkien oppaiksi mielivät. Tulossa ovat koronatilanteen salliessa myös lasten luontoleiri ja luonnonkukkienpäivä kesäkuussa.

–Idea metsäkummitoimintaan syntyi koronavuoden aikana, kun viime keväänä ja kesällä liikuimme paljon metsässä, ja aloin miettiä, miten tätä iloa voisi jakaa toisille, metsäkummitoiminnan äiti Terhi Saarijoki kertoo.

Metsäkummitoiminnan tarkoituksena on matalalla kynnyksellä rohkaista ihmisiä liikkumaan metsässä. Metsäkummi lähtee mukaan kaveriksi metsään vaikkapa perheille, jotka arkailevat yksin metsässä liikkumista.

–Itsekin olen aiemmin ollut tosi arka ja kulkenut vain merkityillä reiteillä, Saarijoki sanoo ja kertoo rohkaistuneensa liikkuessaan metsässä puolisonsa Aarno Toivosen kanssa, joka on myös lupautunut metsäkummiksi.

Saarijoen ja Toivosen lisäksi metsäkummeiksi ovat lupautuneet Minna Lukkala ja Riikka Susi. Lisää kummeja vielä kaivataan ja kummitoimintaa olisi Saarijoen mukaan mukava laajentaa Pöytyältä myös yhdistyksen muihin kuntiin Auraan ja Oripäähän.

Susi ja Saarijoki toivovat metsäkummeiksi monenlaisia ihmisiä, jotka voivat tuoda luonnon havainnointiin omanlaistaan näkökulmaa. Esimerkiksi metsästäjät olisivat Saarijoen mukaan hyviä metsäkummeja.

–Metsästäjillä on paljon tietoa, enkä ajattele, että luonnonsuojelu ja metsästys olisivat keskenään ristiriidassa.

Kummeiksi lupautuvien ei tarvitse varautua järjestämään retkelle lähteville mitään suurta ja ihmeellistä.

–Jo pienikin metsäretki voi olla monille elämys, varsinkin lapsille, Saarijoki sanoo.

Miksi sitten metsään kannattaisi lähteä?

–Jos jossain, niin metsässä pystyy pään nollaamaan. Siellä mieli lepää ja siitä on ihan tutkittuakin tietoa, että metsässä liikkuminen rentouttaa ja poistaa stressiä, Saarijoki sanoo ja toteaa lasten luontotietoisuuden lisääntyvän metsässä liikkuessa.

Lisätietoa 24.4. pidettävästä Pöytyän roskatempauksesta riikka.susi@gmail.com tai 0407484358. Lisätietoa metsäkummitoiminnasta terhi.saarijoki@gmail.com.