Pauliina Puputin valokuvanäyttelyssä sukelletaan lastenkirjojen ja mielikuvituksen maailmaan

0
Kirjailija Hannele Lampelan Prinsessa Pikkiriikki -kirjat heräsivät henkiin Pauliina Puputin valokuvassa, jossa esiintyy hänen seitsemänvuotias tyttärensä Iiris parhaan ystävänsä Erinin kanssa. Kuva on otettu Kauttuan vanhan veturitallin raunioilla. Kuva: Pauliina Puputti

PÖYTYÄ/Yläne. Euralainen valokuvaaja sekä kolmen lapsen äiti Pauliina Puputti tietää kokemuksesta, kuinka herkästi lapsen mielikuvitusmaailma tyrehtyy näinä digilaitteiden aikoina. Kun häneltä pyydettiin viime syksynä valokuvanäyttelyä Euran kirjastoon kulttuuripalvelujen toteuttamaan Lasten tammikuu -tapahtumasarjaan, hän rupesi selailemaan lastenkirjoja ja miettimään, miten saisi yhdistettyä ne valokuviin.

–Kun selailin niitä omien lasteni kanssa, jotkut kuvat pysäyttivät minut. Siitä alkoi muodostua idea, että lapsethan keksivät leikkinsä aikaan ja paikkaan katsomatta, ja lelu syntyy ihan mistä vaan, hän taustoittaa Mielen maailmaan -valokuvanäyttelynsä ideaa kuvata lapsi samassa tilanteessa kuin kirjassa.

Näyttelyssään hän haluaa nimenomaan korostaa lasten loputonta mielikuvitusta, jota kirjat omalta osaltaan ruokkivat. Hän toivookin sen herättävän paitsi lasten innostuksen leikkiin myös kirjoihin.

Euran kirjastosta Yläneen kirjastoon huhtikuun ajaksi siirtyneessä näyttelyssä nähdään kymmenen kuvaa kymmenestä eri lastenkirjasta. Ensimmäinen kuva syntyi Puputin omalla kotipihalla, jossa hän kuvasi seitsemänvuotiaan Iiris-tyttärensä leikkimässä keinussa kasa pehmoleluja ympärillään. Esikuvana toimi kirja nimeltään Iida ja pehmot puistossa.

Puputti sanoo kuvia ottaessaan päässeensä itsekin leikittelemään mielikuvituksellaan.

–Esimerkiksi, kun otimme kuvaa kirjasta Miira ja karhu, mieleeni tuli heti, että karhua voisi esittää koira. Kuvassa ovatkin tyttäreni paras ystävä Erin ja heidän perheensä koira Rontti.

Valokuvattavat lapset ovat löytyneet joko omasta tai ystävien perheistä. Ainoastaan kaksi valokuvaa on asiakaskuvia. Kuvattavat ovat ikähaitariltaan taaperosta esiteiniin, jotta näyttely sopisi mahdollisimman monelle.

Jo klassikoksi muuttuneet Aino Havukaisen ja Sami Toivosen Tatu ja Patu -kirjat olivat Pauliina Puputin mielestä ehdoton valinta mukaan, sillä kirjoja on luettu myös heidän perheessä ahkerasti. Kuva on otettu Puputtien oman verstaan aidossa sekamelskassa, ja Tatua esittää kymmenvuotias Lassi Puputti kirjasta Tatun ja Patun oudot kojeet. Kuva: Pauliina Puputti

Perheenemännästä valokuvaajaksi

Kotieläin- ja viljatilaa miehensä kanssa Eurassa pitävällä Pauliina Puputilla on sukujuuret Yläneen Heinijoella, sillä hänen mummunsa äiti Lyydia Ylinen oli taidemaalari Vihtori Ylisen sisko. Puputti kuitenkin naurahtaa, ettei hän oikeastaan tunne mummun enon kotiseutuja sen kummemmin.

Puputin valokuvaaminen lähti aikanaan harrastuksena hänen omista lapsistaan. Lopulta se alkoi kiinnostaa niin paljon, että hän päätti opiskella alaa ja perustaa kuusi vuotta sitten oman yrityksen.

–Teimme silloin maatilalla yritysmuodon muutoksia, ja siinä yhteydessä otin valokuvaamisen osaksi sitä, hän taustoittaa.

Nykyään Puputilla on oma studio Eurassa, jossa hän kuvaa muotokuvia. Lisäksi hän käy kuvaamassa henkilö- ja yrityskuvia paikan päällä.

Aikaisempaa näyttelykokemusta Puputilla on Euran Kauttuan Ruukinpuistosta, jossa hänellä on ollut kaksi eriaiheista esittelyä.

Nyt Yläneellä nähtävä näyttely on lähdössä kierrokselle vielä Lemuun ja sieltä Säkylään.

Euralaisen valokuvaajan Pauliina Puputin Mielen maailmaan -valokuvanäyttely on esillä Yläneen kirjastossa huhtikuun ajan.