Pikkukerttu kutistui liian pieneksi – Kirsikkapäiväkodit ei jäänyt odottelemaan syntyvyyden ja lapsimäärän nousua

0
Lapsimäärä kutistui Pikkukertussa liian pieneksi toiminnan kannattavuuden kannalta. Pikkukerttu on toiminut Kyrössä vuodesta 2005 alkaen.

PÖYTYÄ/Kyrö. Kirsikkapäiväkotien Kyrön toimipisteen Pikkukertun toiminta loppuu heinä-elokuun vaihteesta.

–Meillä väheni lapset niin paljon, ettei toimintaedellytyksiä ollut, toimitusjohtaja Kirsi Santanen kertoo ja jatkaa, että esiopetusikäisiä lapsia olisi ensi syksynä ollut vain seitsemän.

Pikkukerttu on 54-paikkainen päiväkoti, josta jäi Santasen mukaan 15 lasta uupumaan. Tilanne ei hänen mukaansa tullut täysin yllättäen vastaan, sillä syntyvyyden lasku ja lapsimäärien vähittäinen väheneminen on ollut tiedossa. Santanen toteaa, ettei lapsimäärän kasvua voi jäädä odottelemaan.

Kirsikkapäiväkodeilla oli parhaimmillaan kolme päiväkotia. Riihikoskella toimiva Pikkukirsikka on toiminut pisimpään, vuodesta 1998 alkaen. Sen toiminta jatkuu edelleen. Auvaisissa vajaa kuusi vuotta toiminut Hattimatti suljettiin viime vuoden toukokuussa. Pikkukerttu on toiminut vuodesta 2005 alkaen.

Santaselle toinen syy Pikkukertusta luopumiseen on alaa vaivaava työntekijäpula.

–Valtakunnallisestikin on vaikea saada pätevää henkilökuntaa, Santanen toteaa.

Kunta jatkajaksi?

Kunnalle Pikkukertun lopetuspäätös tuli varhaiskasvatuspäällikkö Virpi Lukkarlan mukaan puskista. Hän vakuuttaa viranhaltijoiden tekevän pitkää päivää, että tilanne saadaan ratkaistua perheiden kannalta parhain päin varhaiskasvatuksen laadusta tinkimättä.

Uusi hoitopaikka pitää löytää 34–37 lapselle, eikä Kyrön päiväkodissa ole heille tilaa. Lukkarla myös muistuttaa Kyrön päiväkodin olevan kunnan ainoa vuorohoitoa tarjoava päiväkoti, joten sitä ei voi täyttää viimeistä paikkaa myöten.

Yhtenä vaihtoehtona tutkitaan sitä mahdollisuutta, että kunta jatkaa entisellä meijerillä vuokratiloissa toimineen Pikkukertun toimintaa. Lukkarla laskee, että tiloihin voisi seuraavaksi toimintakaudeksi jäädä kaksi ryhmää. Toiminnan pyörittämiseen kunnan tulisi tässä tapauksessa palkata neljä varhaiskasvatuksen opettajaa, neljä lastenhoitajaa ja ainakin yksi avustaja keittiöön ja siivoukseen.

Lukkarla toivoo kunnan löytävän ratkaisun Pikkukertun lasten tilanteeseen toukokuun loppuun mennessä.