Postin vanhaa reittiä elvytetään Oripäästä Kyröskoskelle

0
Historiallisen postireitti -esiselvityshankkeen koordinaattori Outileena Uotila on suunnitellut tarroja laitettavaksi postilaatikoihin, jotka kuuluvat hankkeen piiriin. Sunnuntaina Oripäästä itse reitille startannut Uotila aikoo tutustua siihen kävellen ja pyöräillen tämän viikon ajan.

ORIPÄÄ. Oripäähän päättyvä Aurajoentien matkailutie on saamassa jatkoa sisämaahan päin, kun Historiallinen postireitti -esiselvityshanke alkaa valmistella reitin kehittämistä matkailutienä ja oppimisympäristönä Oripäästä Virttaan ja Vampulan kautta Hämeenkyröön ja sieltä Kyröskoskelle. Asialla ovat Tyrvään seudun ja Huittisten Kotiseutuyhdistykset, ja hanketta rahoittaa Joutsenten reitti.

Oripään kirjastonjohtaja Mari Kujanpään mielestä on hienoa, että Oripää osuu myös tämän reitin varrelle, ja hän uskookin sen houkuttelevan erityisesti kotiseutuhenkisiä ja historiasta kiinnostuneita matkailijoita kuntaan.

–Kotimaan matkailu on muutenkin noussut koronan myötä arvoonsa, ja moni ymmärtää, että lähelläkin on hienoja kohteita, hän pohtii.

Reitin juuret juontavat 1600-luvulle, jolloin postia kuljetettiin Turun ja Vaasan linnakaupunkien väliä aina 30 vuoden ajan. Postin lisäksi sitä ovat käyttäneet hallitsijat, sotilaat, kauppiaat, matkailijat ja tietenkin myös paikalliset asukkaat.

–Tietä on kuljettu niin naapuriin, sukulaisiin, kirkkoon kuin markkinoillekin, hankekoordinaattori, tekstiili- ja yhteisötaiteilija Outileena Uotila kertoo ja toteaa reitin liittyvän kokonaisvaltaisesti paikalliseen elämänmenoon ja kulttuuriin kaikkialla, missä se on kulkenut.

Haasteella nähtävää reitin varrelle

Jotta vanha postireitti saadaan herätettyä henkiin Outileena Uotila haluaa heittää haasteen reitin varrella oleville kylille, yhdistyksille, yrityksille ja asukkaille:

–Haluan haastaa kaikki reitin varrella asuvat ja toimivat mukaan tuomaan omaa toimintaansa esiin tuunaamalla esimerkiksi oma postilaatikkonsa kaikkien tielläliikkujien iloksi ja samalla omaksi maa(ntie)merkikseen.

Ja jos postilaatikon muodonmuutos ei innosta, pääasia on, että tekee jotenkin tienvarren ympäristöstä oman näköisensä.

–Jos taas ei ole itse innokas rakentelija, kannustan tilaamaan paikalliselta taiteilijalta tai käsityöläiseltä jonkin tienvarteen sopivan teoksen, jotta reitistä saadaan kiinnostava kulkea.

Tarkoituksena on lisäksi tehdä matkanvarrelle yleisiä postilaatikoita, jotka merkitään Uotilan suunnittelemalla postitarralla ja tekstillä.

–Esimerkiksi Vampulan uimarannalle on tulossa pullopostilaatikko. Siellä on pulloja, joihin voi laittaa sisälle viestejä.

Postilaatikoista voi löytyä myös vaikkapa runo- ja vieraskirja, joita voi istua lukemaan ja täyttämään vaikkapa penkille.

Ennen kaikkea Uotila haluaa kuitenkin kaikki liikkumaan mahdollisuuksiensa mukaan vanhalla, mutkaisella paikallistiellä.

–Aina ei kannata mennä autolla sitä nopeinta ja tylsintä reittiä, vaan kävellen ja pyöräillen kuulee ja näkee enemmän, hän toteaa ja vinkkaa, että hankkeen edetessä reitillä on tarkoitus järjestää myös ohjattuja kävelyretkiä.