Rokotuksissa lähestytään työikäisiä – Auranmaalla rokotteita ei ole jäänyt käyttämättä

0
Viime viikko oli Auranmaalla koronavirustartuntojen osalta rauhallisempi kuin pitkiin aikoihin. Viime viikolla kirjattiin yhteensä vain kolme uutta tartuntaa, kaikki kolme Auraan.

AURANMAA. Koronavirusrokotteiden antaminen on Auranmaalla edennyt perusterveisiin 60–64-vuotiaisiin. Pöytyän kansanterveystyön kuntayhtymässä aikoja on viime viikosta alkaen annettu myös kaikille 50–59-vuotiaille. Oripäässäkin rokotetaan jo perusterveitä 55–59-vuotiaita. Sunnuntaihin mennessä rokotteen oli THL:n tilaston mukaan saanut hieman reilu 30 prosenttia auranmaalaisista.

Rokotteet ovat Auranmaalla ”menneet hyvin kaupaksi”, mutta Marttilassa nousi huoli, että rokoteaikoja olisi Härkätiellä jäänyt varaamatta. Vastaanottopalveluiden osastonhoitaja Merja Laurén rauhoittelee huhumyllyä.

–Kysyntä oli hetken aikaa pientä, mutta se vilkastui kun viime viikolla vapautimme sähköisen ajanvarauksen 60–64-vuotiaille, Laurén kertoo ja kiistää, että aikoja olisi jäänyt käyttämättä.

Myös Pöytyän terveyskeskuksessa huomattiin kysynnän laimeneminen. Vastaava hoitaja Eija-Liisa Vikström yhdistää ajanvarauksen hidastumisen AstraZenecan rokotteeseen kohdistuneisiin epäluuloihin mutta myös aurinkoiseen ja lämpimään keliin. Kelin muututtua takaisin talviseksi rokotusaikojakin alettiin taas varata vilkkaammin.

Rokotteesta kieltäytymisiä on Auranmaalla ollut melko vähän.

–Kieltäytymiset ovat eniten liittyneet AstraZeneca-uutisointiin, mutta aina on marginaalinen osuus, joka suhtautuu epäluuloisesti kaikkiin rokotteisiin, Laurén sanoo.

Vikström toteaa, että myös iäkkäämpien joukossa on niitä, jotka eivät rokotetta halua. Iäkkäämpien osalta rokotekattavuus alkaakin olla jo sitä luokkaa, mikä se lopullisesti tulee olemaan. THL:n sunnuntaisen tilaston mukaan yli 70-vuotiaista on Aurassa rokotettu kertaalleen 92,1, Koskella 91,8, Marttilassa 91,3, Oripäässä 85,7 ja Pöytyällä 90,2 prosenttia.

Toinen kierros hidastaa etenemistä

Sekä Laurén että Vikström ennakoivat rokotustahdin piakkoin taas hidastuvan, ellei rokotemäärät lisäänny. Tämä johtuu siitä, että tehosterokotteiden antaminen on alkamassa tai jo alkanut.

Pöytyälle on täksi viikoksi luvattu yhteensä 512 rokoteannosta. Mikäli määrä pysyy tällaisena, parhaillaan rokotusvuorossa olevien ryhmien rokottamiseen menee Vikströmin arvion mukaan lähiviikot.

Tähän asti rokotuksissa on edetty siten, että rokotusaikoja on soitettu terveyskeskuksista ikänsä puolesta rokotusjärjestyksessä seuraavina oleville. Työikäiseen väestöön siirryttäessä vastuu ajan varaamisesta jää itselle.

Ajanvarauksessa toivotaan suosittavan sähköistä järjestelmää. Laurénin mukaan se on Härkätiellä toiminut hyvin ensimmäisten kahden rokotusviikon jälkeen. Myös Pöytyällä sähköinen ajanvaraus on Vikströmin mukaan toiminut pääsääntöisesti hyvin.

Uusien koronavirustartuntojen suhteen viime viikko oli huomattavasti rauhallisempi kuin pitkiin aikoihin. Tartuntamäärissä palattiin hiihtolomaviikkoa edeltävälle tasolle, kun uusia tartuntoja todettiin vain kolme Aurassa.