Aina kannattaa istuttaa puu – Riihikosken yhtenäiskoulun väki metsätöissä

0
Ronja Kallio ottaa taimen opettaja Tuomas Honkasalolta. Jokainen oppilas istutti kaksi taimea. (Kuva: Asko Virtanen)

PÖYTYÄ/Riihikoski. Riihikosken yhtenäiskoulun oppilaat ja opettajat istuttivat viime viikolla Myllytien päässä Lallin teollisuusalueen lähellä sijaitsevaan metsään 900 puuntainta.

Idean takaa löytyy Riihikosken koulun kestävän kehityksen tiimiä vetävä opettaja Tuomas Honkasalo.

–Kun jokainen istuttaa kaksi puuta, siitä tulee nopeasti satoja puita. Projektin tavoitteena on tutustuttaa oppilaita niin luontoon, metsään kuin metsänhoitoonkin, Honkasalo kertoo.

Honkasalon mukaan metsä ja metsänhoito ovat monelle pöytyäläiskoululaiselle yllättävän vieraita asioita, vaikka maaseudulla asutaankin.

Projekti toteutettiin yhteistyössä Auranmaan metsänhoitoyhdistyksen ja alueen omistavan yksityisen metsänomistajan kanssa.

–Ilmastonmuutos on viimeisen vuoden aikana jäänyt keskustelussa taka-alalle koronan vuoksi, mutta ei aiheen tärkeys ole mihinkään hävinnyt. Yksi parhaista tavoista ehkäistä ilmastonmuutosta on istuttaa puu, Honkasalo kertoo.

Oppilaille pyrähdys metsään koulupäivänä tuntui sopivan hyvin.

–Hauskaa päästä metsään istuttamaan puita, Oki Huhtala totesi ja arveli, että saattaa hyvinkin käydä tulevaisuudessa katsomassa, miten hänen istuttamansa puu kasvaa alueella.

Puiden istuttamiseen liittyy paljon myös symboliikkaa. Sanotaanhan, että aina kannattaa istuttaa omenapuu – miksei siis myös kuusta.

–Oppilaat ovat olleet sitä mieltä, että on hienoa, kun on olemassa itse istuttama puu, opettaja Kati Mäki kertoi.