Auran varhaiskasvatuksen tilakysymyksiin ei vielä löydetty ratkaisua

0
Pääskynpesästä ei löydy ensi syksynä paikkaa kaikille tarvitseville. Aurassa joudutaan nyt hieman yllättäen yhtä aikaa etsimään ratkaisua sekä varhaiskasvatuksen että koulun tilakysymyksiin esiopetusryhmän ollessa poikkeuksellisen iso, päiväkoti Touhutaskun lopettaessa ja kivikoulun tullessa käyttöikänsä päähän.

AURA. Auran sivistyslautakunta ei saanut tiistaisessa kokouksessa ratkaistua varhaiskasvatuksen tilakysymyksiä. Aurassa aloittaa ensi syksynä 63 esioppilaan ryhmä, eikä kaikkia saada mahtumaan puukoulun esiopetusyksikköön. Lisäksi kunnan on löydettävä päivähoitopaikka lopettavan päiväkoti Touhutaskun lapsille.

Varhaiskasvatuspäällikkö Anita Peltosen ja hallinto- ja sivistysjohtaja Tuija Pellosmaan valmistelema esitys esiopetuksen ja varhaiskasvatuksen järjestämisestä ei kelvannut lautakunnalle. Lautakunta halusi perusteellisemman selvityksen ja päätösesityksen. Asiaan sovittiin palattavan uudelleen jo ensi viikolla.

Esiopetus esitettiin ratkaistavaksi siten, että 51 lasta sijoitetaan puukoulun esiopetusyksikköön ja kymmenen lasta pikkupuukoulun kiinteistöön samalle tontille. Tarvittaessa täydentävää varhaiskasvatusta hankittaisiin esitetyn mukaan Pilke päiväkoti Kurjelta.

Päivähoidossa päiväkoti Pääskynpesän sekä perhepäivähoidon paikat tulevat olemaan ensi syksynä täynnä, mutta päiväkoti Kurjessa paikkoja on elokuussa avoinna yli 30. Mahdollisuutena on myös perustaa Kurkeen luontopäiväkotiin kuuluva ulkoryhmä, mikäli päiväkodin sisämitoituksen tilat ei riitä. Lautakunnalle annetun esityksen mukaan paikat riittäisivät kattamaan varhaiskasvatuksen tarpeen.

Lautakunnan puheenjohtaja Kalle Isotalo (kok) katsoo, että Touhutaskun tilojen vuokraaminen olisi kirkonkulmalaisten kannalta erinomainen vaihtoehto tilanteen ratkaisemiseen. Kirkonkulmalta on esikouluun ensi syksynä menossa 11 lasta. Isotalo kuitenkin huomauttaa, että myös kustannukset on huomioitava.

Varhaiskasvatuksen tilakysymyksiä puitiin lautakunnassa reilu kaksi tuntia. Koska asia palautettiin uudelleen valmisteluun, asialistalla ollut kaksivuotisen esiopetuksen kokeilukin jätettiin vielä pöydälle.

Myöskään kivikoulun tilanteesta (AVL 11.5.) lautakunta ei vielä antanut lausuntoa vaan palautti asian rehtorin valmisteluun. Pellosmaa kertoo lautakunnan halunneen asiasta käyttäjän näkökulman. Kivikoulu alkaa olla käyttöikänsä päässä eikä sen kellarikerrosta voida enää käyttää.