Ossi-Pekka Valta vaihtoi hyppäämisen valmentamiseen: Naisten mäkihyppy myötätuulessa

0
Marttilasta kotoisin oleva, mutta jo pitkään Lahdessa asunut mäkihyppääjä ja -valmentaja Ossi-Pekka Valta kuvattiin Paimiossa, missä hän oli pitämässä valmennusleiriä. (Kuva: Asko Virtanen)

PAIMIO, MARTTILA. Marttilasta kotoisin oleva, Lahdessa jo pitkään asunut mäkihyppääjä ja -valmentaja Ossi-Pekka Valta oli 10–15 vuotta siten tuttu nimi Viikkolehden palstoilla. Mitä hänelle kuuluu nyt?

Hyvää, mutta välillä kuului huonompaakin.

Valta oli juniorina Suomen lupaavimpia mäkihyppääjiä. Alle 18-vuotiaiden sarjassa Valta hyppäsi SM-kultaa Kuopiossa 2008 ja Lahdessa 2009. Nuorten MM-joukkueeseen hänet valittiin vuonna 2010.

Aikuisten sarjoissa menestys jäi kuitenkin vaatimattomaksi, vaikka tavoitteet olivat korkealla.

–Muutin 15-kesäisenä Lahteen urheilulukioon. Tavoitteet olivat korkealla, pärjääminen aikuisten maailmancupissa Janne Ahosen jalanjäljillä, Valta kertoo.

Kehitys oli nousujohteinen, mutta täysi-ikäisyyden paikkeilla kehitys pysähtyi.

–Olin lupaavassa kunnossa. Olin nälkäinen ja motivoitunut, mutta se kääntyi yliyrittämisen vuoksi itseään vastaan. Vaikka kilpailin aikuisena kansainvälisellä tasolla ja olin maajoukkueen valmennuksessa, en enää kehittynyt.

Viimeksi Valta on hypännyt kaudella 2016-2017.

–Lähellä käytiin, mutta ei minusta koskaan mäkihyppääjää tullut, Valta sanoo itseironisesti ja myöntää, että ne ajat olivat rankkoja mutta opettavaisia.

Hyppääjästä valmentajaksi

Mäkihyppy on kuitenkin edelleen keskeinen osa Ossi-Pekka Vallan elämää. Mies valmentaa tällä hetkellä muun muassa naisten maajoukkuetta.

–Valmentaminen tuli mukaan kuvaan samoihin aikoihin, kun hyppäsin viimeisiä hyppyjäni. Lähdin ensin juniorivalmentajaksi kun oli sellainen olo, että minulla on vielä lajille annettavaa.

Naisten maajoukkueen tulevaisuudelta Ossi-Pekka Valta odottaa paljon.

–Viimeiset kaksi vuotta joukkueen kehitys on ollut huimaa. Maailmancupin pisteille on saatu uusia hyppääjiä, on tullut tulosta ja toiminta on kehittynyt, Valta sanoo.

Sinänsä sukupuolella ei mäkihypyssä Vallan mukaan ole juuri merkitystä.

Naisten mäkihyppy on vielä pieni laji paljolti samasta syystä kuin miksi naiset eivät aja formuloita. Hyvää syytä ei ole. Naiset vain eivät aja formuloita koska eivät ole ennenkään ajaneet.

–Naisten mäkihyppy ei ole ollut niin paljon esillä, mutta tilanne on muuttumassa. Ajatus siitä, että mäkihyppy olisi vain miesten laji on raukeamassa. Joillakin paikkakunnilla harrastajissa on jopa enemmän tyttöjä kuin poikia, Valta sanoo.