Hyvät nettiyhteydet mahdollistavat etätyöt mökilläkin

0
Deadlinet paukkuvat toki mökilläkin, mutta siitä huolimatta siellä vallitsee Pekka Rantasen mukaan oma rauhansa. Pienet puuhastelut, kuten rantasaunan lämmittäminen, tuo mukavasti rentoutta ja vaihtelua työn lomaan.

PÖYTYÄ/Yläne. Pääkaupunkiseudulla asuva yksinyrittäjä Pekka Rantanen sanoo työn kuljettavan häntä pitkin poikin Suomen maata. Silti yksi paikka on ylitse muiden: suvun mökki Elijärven rannalla Yläneellä. Paikka on niin mieluisa, että monesti myös työt tulee hoidettua sieltä käsin, jos se vaan on mahdollista.

– Aina jos vain pystyn, työskentelen täällä, koska tykkään paikasta, luonnehtii autotestaustoimintaa Tekniikan Maailmalle työkseen tekevä Rantanen suhdettaan mökillä tehtävään etätyöhön.

Vaikka korona on lisännyt etätöitä lähes jokaisella työpaikalla, Rantanen on tehnyt niitä jo paljon aiemmin. Hänellä on ollut jo pitkään työhuoneet niin kotonaan kuin toimeksiantajansa tiloissa Helsingissä.

–Sanotaan, että viimeisen viiden vuoden aikana olen alkanut tehdä niitä aina vain enemmän, ja viimeinen vuosi on entisestään lisännyt etätyötä.

Ilman hyviä nettiyhteyksiä etätöistä ei kuitenkaan tulisi mitään.

–Tämän päivän nettiyhteydet ovat onneksi niin hyvät, että isojakin tiedostoja pystyy lähettämään. Se mahdollistaa työskentelyn täälläkin, hän kiittelee.

Vaikka tilaa isossa omakotitalossa olisi pääkaupunkiseudullakin, siitä huolimatta mökkiympäristössä vallitseva rauha vetoaa.

–Totta kai deadlinet paukkuvat täälläkin, mutta silti täällä on se oma tunnelmansa ja omat, pienet puuhansa saunanlämmityksineen.

Paikallisia palveluja mahdollisimman laajasti

Rantasen turkulaiset isovanhemmat ostivat Elijärven paikan jo 1950-luvulla. Sen vuoksi seudut ovat tulleet tutuiksi hänelle jo lapsuudesta saakka. Vaikka kiireisimpinä vuosina Yläneen reissut jäivät hiukan vähemmälle, viimeiset toistakymmentä vuotta on taas tullut vietettyä enemmän aikaa paikkakunnalla.

–Tänne ajaa pääkaupunkiseudulta alle kahdessa tunnissa, hän kehuu.

Yläneen palveluja Rantanen sanoo käyttävänsä mahdollisimman paljon, sillä se on hänen mielestään kaikkien etu. Kaupan ja apteekin lisäksi erilaiset remonttiammattilaiset ovatkin vuosien saatossa tulleet tutuiksi.

–Rakensimme tänne kymmenisen vuotta sitten uuden talon, ja se on tehty kokonaan paikallisin voimin.

Lisäksi lähellä sijaitsevat luontoreitit ovat tulleet kävelystä ja pyöräilystä nauttivalle miehelle tutuksi.

Rantanen pitää myös siitä, että maaseudulla kyläläiset tuntevat toisensa.

–Se on tosi iso juttu, koska kaupungissa ei kukaan tunne naapureitaan, hän pohtii.

Vaikka Elijärvi onkin melko pieni, siellä on hänen mielestään tilaa kaikenlaisille harrastajille. Autourheilumiehenä hän ei pane pahakseen edes mönkijöillä tai motocrosspyörillä ajaville, vaikka itse sanookin liikkuvansa järvellä sähkömoottorilla varustetulla soutuveneellä.

–Niin kauan, kun muuten ollaan asiallisesti, niin kaikki mahtuvat mukaan, hän toteaa.