Juvalle saatiin penkit oppilastyönä

0
Kasperi Varheenmaa ja Roope Virtanen (kuvassa vas.) tekivät Juvan voimalaitoksen alueelle tuodut penkit. Reko Tuominen lähti Roopen kaveriksi esittelemään penkkejä, joista toinen on padon yläpuolella.

LIETO/Tarvasjoki. Juvan voimalaitosmiljöötä ja Paimionjokea voi nyt pysähtyä ihastelemaan istualtaan. Sekä padon ylä- että alapuolelle on tuotu järeän ja kestävän oloiset penkit, joille kelpaa istahtaa. Penkeistä on kiittäminen Paimionjoki-yhdistyksen ympäristönhoitaja Henna Juntusta, Tarvasjoen koulun teknisen työn opettajaa Juuso Laaksosta sekä erityisesti penkit tehneitä yhdeksäsluokkalaisia Roope Virtasta ja Kasperi Varheenmaata.

Idea penkeistä on Juntusen, joka myös sai Westas Groupin sponsoroimaan tarvikkeet penkkeihin. Juntusen mukaan tämän pikkuprojektin tavoitteena oli saada koululaiset innostumaan luontopoluista. Juvalla ei varsinaisesti ole luontopolkua, mutta siellä on Paimionjoki-yhdistyksen ylläpitämät jokiportaat. Nuoriso viihtyy alueella ainakin kevätaikaan ja Juntunen toivoo alueen arvostuksen nousevan nuorten keskuudessa, kun siellä on jotain heidän omatekemää.

Laaksosen mukaan tällaiset projektit ovat hyviä ja tarpeellisia niin kädentaitojen kannalta kuin kasvatuksellisestakin näkökulmasta.

–Nuoret voisivat mieluusti tehdä enemmänkin tällaisia projekteja vaikkapa heidän omiin tarpeisiin, Laaksonen sanoo ja mainitsee Tarvasjoen koululaisten aloitteesta muutama vuosi sitten pururadan maastoon saadun frisbeegolfradan.

Rata onkin ollut kovassa käytössä, mutta valitettavasti se on myös joutunut ilkivallan kohteeksi. Koulun oppilaat ovat Laaksosen johdolla pyrkineet pitämään radasta huolta korjaamalla hajotettuja ratakylttejä.

–Kun työt tehdään ohjatusti esimerkiksi käsitöissä, usein ne tulee hyvin tehtyä hyvässä ohjauksessa, Laaksonen jatkaa pohdiskelua koululaisten mahdollisuuksista osallistua yleishyödyllisiin hankkeisiin.

–Kaikkia oppilaita ei tietenkään yleishyödylliset projektit kiinnosta, osa ymmärrettävästi haluaa tehdä omia hommiaan. Mutta kyllä tekijöitä aina jostain ryhmästä löytyy.

Laaksonen peukuttaa vastaavien projektien puolesta jatkossakin, jos vain rahoitus materiaalikuluihin löytyy muuta kuin koulun kautta.

–Tällaiset käsityöt ovat kuitenkin sitä arjen käsityötä, jota varmaan jokainen joutuu jossain muodossa tekemään, hän toteaa.

Juntunen kertoo kyselleensä myös Kosken ja Marttilan koulujen kiinnostusta penkkien tekemiseen, mutta tällä kertaa muun muassa korona ja etäkoulu olivat syynä siihen, ettei yhteiseen tekemiseen tartuttu.