Korona lisäsi diakonian tarvetta – Aurassa ja Tarvasjoella aloitetaan EU-ruoka-avun jako

0
Diakonit Jaana Pekonen ja Taru Sahla toivovat, että EU-ruoka-apua hakemaan tulevat käyttävät maskia ja muistavat turvavälit. (kuva: Asko Virtanen)

AURA, LIETO. Kirkon diakoniatyöon turvaverkko, johon turvaudutaan usein sen jälkeen, kun yhteiskunnan turvaverkot ovat pettäneet. Koronavuosi on näkynyt lisääntyneenä avun tarpeena myös Auran seurakunnassa, joka vuodenvaihteessa liitettiin Liedon seurakuntaan.

–Koronan alettua meni jonkun aikaa, ennen kuin sen vaikutukset alkoivat näkyä. Syksyllä alkoi tulla enemmän yhteydenottoja, että työsuhde on purettu koeaikana tai että on joutunut lomautetuksi, kertoo Liedon seurakunnan vastaava diakoniatyöntekijä Taru Sahla.

Sahlan kokemuksen mukaan yhteiskunnan turvaverkoissa on ainakin kaksi ongelmaa. Viiveet ovat pitkiä, ennen kuin tukia tulee maksatukseen eikä niiden taso riitä, jos ihmisellä on esimerkiksi asuntolainaa.

–Me huomioimme myös lainat, mutta apu perustuu aina harkintaan. On ongelma, että valtio olettaa ettei avun tarvitsija asu omassa asunnossa. Lähinnä voimme antaa ruoka-apua, mutta harkinnan mukaan pystymme jonkun verran auttamaan myös laskuissa, Sahla kertoo.

Sahla painottaa, että apua kannattaa hakea ajoissa eikä vasta sitten, kun asiat ovat jo pahasti solmussa.

Korona ahdistaa

Korona on paitsi taloudellinen, myös henkinen ongelma.

–Harva tulee diakonin juttusille varta vasten kertomaan ahdistuksestaan, mutta kun avuntarvitsijan joskus kaoottista elämäntilannetta aletaan purkamaan, ahdistuskin tulee esille, Sahla sanoo.

Työikäisille on helpompaa kertoa myös negatiivisista tunteista, mutta ikäihmisten tilanne on toinen.

–Ikäihmisillä kynnys avun vastaanottamiseen on usein korkea. He eivät oikein osaa pyytää tai vastaanottaa apua ja jos vaikka tulee iso lääkelasku, vanhus saattaa syödä jonkin aikaa pelkkää kaurapuuroa, Sahla kertoo.

EU:lta ruoka-apua

Uusi auttamismuoto on EU-ruoka-apu, jonka jako alkaa Auran seurakuntatoimistolla tämän perjantaina 7.5. ja Tarvasjoen seurakuntatoimistolla ensi viikon maanantaina 10.5. kello 15–17.

–Apu on suunnattu vähävaraisille, joilla on akuutti kriisi päällä, kertoo diakonissa Jaana Pekonen.

EU:n ruoka-apukassi sisältää erilaisia kuivatavaroita kuten säilykkeitä, hapankorppua, makaronia, mysliä, puurohiutaleita, hernekeittoa, maitojauhetta. Ruuat on koronan vuoksi jaettu valmiiksi kasseihin.

Ruoka-apua hakevalta ei kysytä muuta kuin talouden kokoa. 1–3-hengen talouteen jaetaan yksi kassillinen ruokaa.

Jakotilaisuuksissa noudatetaankoronaohjeistuksia kuten turvavälejä, maskin käyttöä suositellaan. Sairaana ruuanjakoon ei pidä tulla.