Matti Kujala lahjoittaa taidekokoelmansa Kosken taidesäätiölle

0
Jorma Heleniuksen Kvarnträskistä (Pikkala) vuonna 2015 maalaama öljyvärimaalaus sisältyy museolle lahjoitettavaan kokoelmaan.

KOSKI. Koskella lapsuutensa ja nuoruutensa viettänyt Matti Kujala on tehnyt Yrjö Liipolan taidemuseon kanssa sopimuksen taidekokoelmansa lahjoittamisesta Kosken Tl Taidesäätiölle. Kokoelma sisältää Jorma Heleniuksen ja Otto Suutarin öljyvärimaalauksia, Nándor Mikolan vesivärimaalauksia, Aarno Salosmaan kollaasimaalauksia, Olavi Hurmerinnan naivistisen maalauksen ja piirroksia, Göran Augustsonin ja Osmo Rauhalan maalauksen sekä Veikko Turtiaisen puureliefin ja erikoisuutena keskiaikaisten nuottikirjojen sivuja.

–Väittäisin, ettei kenelläkään Suomessa ole näin hienoja nuottikirjoja, kuvataiteen keräämisen lisäksi musiikkia läpi elämänsä harrastanut Kujala toteaa ulkomailta hankkimistaan koristeellisista vuohennahkapergamenteista.

Niin maisemia kuin abstraktia taidetta sisältävä taidekokoelma siirtyy Kujalalta Yrjö Liipolan taidemuseolle siinä vaiheessa, kun parkinsonin tautia sairastava 82-vuotias lahjoittaja ei kokoelmastaan enää pysty nykyisessä asunnossaan nauttimaan. Esimerkiksi Heleniusta Kujala luonnehtii erinomaisen taitavaksi maalaamaan vettä ja pilviä.

–Taide tuottaa minulle mielihyvää, mikä on taiteen tarkoituskin. Sen anti kuuluu kaikille, Kujala perustelee, miksi haluaa taidekokoelmansa museolle lahjoittaa, mutta miksi ei ihan vielä ole valmis siitä luopumaan.

–Toivottavasti nämä teokset aikanaan antavat yleisölle yhtä paljon kuin ovat minulle antaneet.