Riihikosken yhtenäiskoulun ysiluokan joukkue sijoittui Taitaja9-kisassa toiseksi

0
Taitaja9-kisassa yhteistyön merkitys korostui ja Kolmen koplan tiimityö olikin saumatonta. Ysiluokan jälkeen Laura Lehtimäen ja Tilda Lahtisen tiet vievät lukioon ja Niilo Ali-Raatikainen suuntaa kohti metsäalaa. Kuva: Tuomas Honkasalo

PÖYTYÄ/Riihikoski. Valtakunnallinen ammatillista yleistietoa ja -taitoa mittaava Taitaja-kilpailu järjestetään vuosittain eri alojen ammattiopiskelijoille. Taitaja9-kisassa kisaavat puolestaan yläkoululaiset eli lähinnä yhdeksäsluokkalaiset. Pöytyän Riihikosken yhtenäiskoulun ysiluokkalaisten paras joukkue, Kolmen kopla, lähti kisaamaan Loimaan seudun edustajana välieriin ja sitä kautta finaaliin, jossa he sijoittuivat upeasti toiseksi.

–Hopea ei todellakaan ole häpeä, vaan me oltiin kyllä tosi yllättyneitä, kuinka hienosti meillä meni, kertoo Laura Lehtimäki.

–Meidän etu oli varmaan se, että meillä oli tosi hyvä tiimityö, Niilo Ali-Raatikainen komppaa.

–Ja se, että meillä oli vähän niin kuin kolme pomoa meidän ryhmässä. Kaikki teki ja organisoi. Työ oli aika tehokasta kisojen aikana, ketään ei tarvinnut patistaa, Tilda Lahtinen analysoi.

–Työnjako oli jotenkin selvä jopa ilman puhumista, Laura lisäsi.

Omasta tehokkuudestaan yllättynyt Kolmen kopla koki kisassa edukseen sen, että koronasyistä kisa jouduttiin käymään etänä ja ehkäpä hieman teoreettisempana versiona aikaisempiin vuosiin verrattuna.

–Kisassa pelattiin sellaista 3D-peliä, jossa oli tehtäviä eri osa-alueista, kuten vaikka cateringista, metsätaloudesta tai hoitoalasta. Yhdessä tehtävässä piti esimerkiksi yhdistää hammaslääkärin työvälineiden nimiä oikeisiin välineisiin, Kolmen kopla selvittää.

–Sitten siellä oli muun muassa sellainen tehtävä, jossa piti vastata, mitkä kaikki mainituista asioista liittyvät kemiaan. Meidän kemianopettaja Heikki Härmävaara sanoo aina, että kemia liittyy kaikkeen ja se mielessä ruksittiin sitten ne kaikki ja se olikin oikein, Tilda naurahtaa.

Riihikosken yhtenäiskoulun vs. oppilaanohjaaja Katja Simola katseli vierestä Kolmen koplan tehokasta työskentelyä.

–Kyllä yleistiedosta oli varmasti hyötyä, mutta tiedonetsimistaidot korostuivat, kun kisaajat saivat käyttää omia kännyköitään tiedonhaussa. Kaikessa sitä ei kannattanut tehdä, sillä aika oli tehtävissä rajallinen. Mutta onhan tämä aivan huikea tiimi! Mahtavaa työtä tekivät, hehkuttaa Simola.

Vaikein tehtävä oli tiimin mielestä matematiikkatehtävä.

–Kisassa oli hyvää se, että heti tehtäväosien jälkeen sai palautteena tulokset, miten meni. Siitä tuli lisätsemppiä tekemiseen, Tilda kertoo.

–Mutta ei siinä voinut jäädä tuleen makaamaan, kun aika kulki kuitenkin koko ajan eteenpäin. Eli vaikka meni päin mäntyä, niin sitten vaan kohti seuraavaa tehtävää heti, Laura naurahtaa.

Taitaja-kisan tunnelmasta jäi osa nauttimatta, sillä kisaa käytiin tällä kertaa opo-Simolan työhuoneessa tai kopissa, kuten Kolmen kopla sitä nimitti.

–Olisi kyllä ollut hieno päästä sinne Ouluun kisaamaan, kun Taitaja-kisa on kai aika iso tapahtuma ja olisi nähnyt niitä muita kisaajiakin, Niilo harmittelee.

Sitä toisaalta lievitti hieman toisesta sijasta saatu 300 euron rahapalkinto.

–Rahoja ei kyllä ole näkynyt vielä, mutta saatiinhan me hienoja kyniä, tarroja, t-paidat ja klassisia heijastimia, nuoret kertovat.

–Parasta oli varmasti se, että huomattiin oikeasti, kuinka hyviä oltiin, Kolmen kopla analysoi kisan antanutta itsetuntobuustia.