VARSINAIS-SUOMI. Varsinais-Suomen Kylät ry yhteistyökumppaneineen etsii jälleen uutta Varsinais-Suomen vuoden kylää. Teemana on tänä vuonna ”taitava kylä”. Hakusessa on siis kylä, joka voi väittää olevansa erityisen hyvä jossain kylätoiminnan osa-alueessa – tai vaikka useammassakin.

Taitavuutta voi olla vaikkapa kylän eri-ikäisten asukkaiden mukaan saaminen, jonkin tapahtuman järjestäminen, yhteistyö kunnan kanssa, kylän maiseman tai kylätalon ylläpito, paikallisen kulttuurin hyödyntäminen tai jokin ihan muu asia. Kylä kenties tunnetaan juuri tästä taidostaan, se on jopa profiloitunut sen kautta.

Kylissä kiinnostaa muun muassa millaisia taitoja kylän toimintaan liittyy ja miten niitä välitetään eteenpäin, millaista yhteistyötä kylällä tehdään yhdistysten kesken ja ulospäin, miten suunnitelmallista toiminta on ja miten kylä on hoitanut viestinsä.

Vapaamuotoiseen hakemukseen tulee kertoa kylän toiminnasta sekä kuvailla kylää. Muun muassa asukasmäärä, sijainti, alueen yhdistykset ja muut keskeiset toimijat kiinnostavat. Kyse on nimenomaan kylien – ei vain kyläyhdistysten – kilpailusta eli kaikkien kylän yhdistysten, seurojen ja järjestöjen toiminta huomioidaan. Kyläkilpailuraati tutustuu hakemusten perusteella muutamiin kyliin paikan päällä mahdollisesti kesäkuussa.

Varsinais-Suomen vuoden kylä palkitaan maakunnallisen kylätoimintapäivän yhteydessä Salon Hajalassa. Koronan vuoksi päivää ja toteutusta ei vielä ole lyöty lukkoon.

Hakemukset lähetetään Varsinais-Suomen kyläasiamiehelle 1.6. mennessä. Mieluiten sähköpostitse: tauno.linkoranta@vskylat.fi. Myös postin kautta voi osallistua: Varsinais-Suomen Kylät ry, c/o ProAgria, Artturinkatu 2 A 67, 20200 Turku.