Äänestysaktiivisuuden loiva alamäki jatkui – Auranmaan äänestysprosentti painui ensi kertaa alle 60:n

0

AURANMAA. Kuntavaalien äänestysaktiivisuus jäi Auranmaalla poikkeuksellisen alhaiseksi. Ensimmäisen kerran tällä vuosituhannella Auranmaan alueen äänestysprosentti jäi alle 60 prosentin: vain 57,6 prosenttia auranmaalaisista vaivautui vaaliuurnille.

Auranmaan alueen alhaisin äänestysprosentti oli Aurassa, jossa äänestämässä kävi 52,5 prosenttia äänioikeutetuista. Korkein lukema puolestaan oli Oripään 63,6 prosenttia.

Edellisiin vuoden 2017 kuntavaaleihin verrattuna äänestysinto laski selvästi kaikissa muissa Auranmaan kunnissa paitsi Marttilassa: neljä vuotta sitten marttilalaisista kävi äänestämässä 59,8 prosenttia, kun heitä oli tällä kertaa 61,3 prosenttia.

Varsinais-Suomen alhaisin äänestysprosentti oli tällä kertaa Uudessakaupungissa, jossa uurnilla kävi vain 49,9 prosenttia äänioikeutetuista. Maakunnan aktiivisimmat äänestäjät puolestaan löytyivät Kustavista, jossa äänestysaktiivisuus nousi 71,9 prosenttiin.

Varsinais-Suomen äänestysprosentti oli 56,0 ja koko maan puolestaan 55,1.

Kuntavaalien äänestysaktiivisuus on laskenut tasaista tahtia koko 2000-luvun. Vuoden 2017 kuntavaaleissa ensimmäistä kertaa Auranmaalla kahden kunnan äänestysprosentti painui alle 60:n. Kyseessä olivat Aura ja Marttila. Nyt 60:n alittajia oli jo kolme: Aura, Koski ja Pöytyä.

Auranmaalla nähtiin kuntavaaleissa yli 70:n menevä äänestysprosentti viimeksi vuoden 2008 vaaleissa: asialla oli tuolloin oripääläiset, joista peräti 75,3 prosenttia käytti äänioikeutensa.

Kuntavaalien äänestysaktiivisuus on laskenut joka vaaleissa likipitäen kolmella prosenttiyksiköllä: vuonna 2008 Auranmaan äänestysprosentti oli 66,5, vuonna 2012 se oli 63,4, vuonna 2017 puolestaan 60,3 ja nyt enää 57,6 prosenttia.

Aurassa lasku on ollut viime vuosina kaikkein jyrkintä. Jos tahti jatkuu samana, laskee Auran äänestysprosentti vuoden 2025 kuntavaaleissa reippaasti alle 50 prosentin.

Eduskuntavaalien ja kuntavaalien äänestysprosenttien välillä on merkittävä ero. Vuosien 2019, 2015 ja 2011 eduskuntavaaleissa jokaisen Auranmaan kunnan äänestysprosentti ylitti 70 prosentin rajan kirkkaasti.

Hurjin ero löytyy Aurasta: viime eduskuntavaaleissa kaksi vuotta sitten 72,2 prosenttia auralaisista käytti äänioikeutensa. Nyt alkukesän kuntavaaleissa heitä oli liki 20 prosenttiyksikköä vähemmän: 52,5.