Auran voimasuhteet tasoittuivat entisestään – Demarit menettivät kaksi valtuustopaikkaa

0

AURA. Vasemmistoliitto tekee Auran valtuustoon paluun äänikuningattareksi nousseen Jenni Päätalon voimin. Päätalo keräsi huikeat 142 ääntä. Lähimmäksi ylsi perussuomalaisten Ari-Pekka Haapanen, jonka äänimäärä (89) jäi vielä kauaksi Päätalon äänisaaliista.

Auran melko tasavahvat voimasuhteet tasoittuivat vaaleissa entisestään. Ennen tarkastuslaskentaa kokoomuksella ja keskustalla on viisi, sosiaalidemokraateilla ja perussuomalaisilla neljä valtuustopaikkaa. Vaalien isoin voittaja on vasemmistoliitolle yhden valtuustopaikan tuoneen Päätalon lisäksi perussuomalaiset, jonka kannatus kasvoi 6,4 prosenttia ja valtuutettujen määrä tuplaantui kahdesta neljään. Isoin häviäjä puolestaan on demarit, jonka kannatus laski 13,1 prosenttia ja joka menetti kaksi valtuustopaikkaa.

Eniten Aurassa äänestettiin kokoomusta, jonka kannatus oli 27,1 prosenttia. Kannatus laski 0,2 prosenttia edellisistä vaaleista ja puolue menetti yhden valtuustopaikan. Keskusta säilytti nykyiset paikkansa 23,5 prosentin kannatuksella. Viime vaaleista puolueen kannatus laski 2,0 prosenttia.

Viime vaalien voittajan sosiaalidemokraattien kannatus oli nyt 20,8 prosenttia. Perussuomalaiset nousi hyvin lähelle 19,0 prosentin kannatuksella. Vasemmistoliiton kannatus oli 8,9 prosenttia.

Valtuuston kokoonpano uudistuu melko voimakkaasti. Vanhoina valtuutettuina jatkaa 10 ja uusina aloittaa 9. Päätalon lisäksi uusia valtuutettuja ovat kokoomuksen Kalle Isotalo, Erkka Hirvensalo, Laura Alikeskikylä ja Tommi Pasto, keskustan Noora Maanpää sekä perussuomalaisten Jarkko Granat, Hannu Jalava ja Teija Jokinen.

Valtuustopaikkansa ehdolla olleista valtuutetuista menetti kokoomuksen Virpi Kauhanen ja Mikko Niemi sekä demarien Heidi Rajakangas.

Äänestysinto laski Aurassa 52,5 prosenttiin. Viime vaaleissa äänioikeuttaan käytti 56,5 äänestäjistä.

Valtuustoon valittujen keski-ikä on 47 vuotta. Naisten määrä pysyi entisellään kahdeksassa valtuutetussa. Yhteensä valtuustopaikkoja oli jaossa 19.