Etätyö on uusi normaali

0

Workcation. Näin tämän sanan ensimmäisen kerran helmikuussa lukiessani Ylen juttua Intian Goaan muuttaneista etätyöläisistä. Se on yhdistelmä sanoista work eli työ ja vacation eli loma.

Jutussa alle kolmekymppinen mies kertoo, miten korona muutti hänen elämänsä. Kun aiemmin työpäivästä kului miljoonakaupungin ruuhkissa tuntikausia, nyt hän avaa etätyöläisille tarkoitetussa majatalossa aamupalan jälkeen läppärinsä ja alkaa opettaa. Kuuden jälkeen illalla hän onkin sitten vapaa viettämään aikaansa uusien ystäviensä kanssa. Hän koki, että elämä oli nyt tasapainossa, vaikka työpäivät olivat edelleen suomalaisittain pitkiä.

Viikko sitten Ylellä oli toinen juttu etätyöläisistä. Tällä kertaa haastateltaviksi oli löydetty Espanjan aurinkorannoille etätöihin lähteneitä suomalaisia. Etelään heitä veti ennen kaikkea ilmasto. Toisaalta moni oli myös kyllästynyt kotona yksin kykkimiseen. Espanjassa, kun töitä pystyy tekemään yhteistyöskentelyyn tarkoitetussa coworking-tiloissa. Juttuun haastatellut olivat luonnollisesti ratkaisuunsa enemmän kuin tyytyväisiä.

Pandemian jälkeen , kun pääsemme palaamaan jälleen normaaliin elämään, joudumme määrittelemään uudelleen sanan normaali. Moni asia on muuttunut – eikä vähiten työelämä. Yhä useampi kynnelle kykenevä haluaa jatkaa etätöissä ainakin osittain. Sen on koettu lisäävän muun muassa elämänlaatua ja vapaa-aikaa. Moni tekeekin jo töitä mökiltään käsin, mutta tulevaisuudessa yhtä moni siirtää varmasti läppärinsä ainakin osaksi vuotta etelän lämpöön. Kaamosmasennuksesta ja -tylsyydestä kärsivälle se onkin mitä parhain keino selviytyä pitkistä talvikuukausista.

Vaikka etätyö on ollut mahdollista jo siitä lähtien, kun läppärit ja nopeat nettiyhteydet yleistyivät, se ei kuitenkaan ole ollut ikään kuin salonkikelpoista. Pikemminkin sen on ajateltu olevan lusmuilijoiden tapa päästä lusmuilemaan hiukan vielä lisää.

Pandemia on kuitenkin osoittanut, että lusmuilija lusmuilee olipa koronaa tai ei, ja työhönsä sitoutunut etätyöläinen taas tekee työnsä yhtä hyvin, ellei jopa tehokkaammin olipa pandemiaa tai ei.

Tulevaisuuden työelämä tulee liukumaan varmasti yhä enemmän siihen, että työntekijä saa valita itselleen sopivan ajan ja paikan tehdä työnsä. Työnantajan taas tulee mahdollistaa tämä, sillä viimeistään nyt kaikki tietävät, ettei etätyölle ole mitään estettä, jos se vaan sopii työn luonteelle.

toimituksen avustaja

Sari Holappa

sari.holappa@avl.fi