Ilkka Rantala teki näyttävän paluun Pöytyän valtuustoon

0
Vaalien äänikuninkaasta Ilkka Rantalasta ollaan tekemässä valtuuston puheenjohtajaa. Kuva arkistokuva.

PÖYTYÄ/Kyrö. Ilkka Rantala (kok) teki näyttävän paluun Pöytyän luottamustoimiin. Kaksi valtuustokautta Pöytyän kunnanvaltuustossa ja kunnanhallituksessa vaikuttanut Rantala veti päättyvän kauden henkeä. Pitkään hän nytkin harkitsi ehdokkuutta, mutta useat eri yhteydenotot pitkin valtuustokautta loivat painetta lähteä ehdolle. Päätös ehdokkuudesta palkittiin historiallisen isolla äänisaaliilla.

Rantala sai vaaleissa 205 ääntä. Pöytyän uuden vaaliennätyksen hän jakaa yhdessä Farid Haralan (ps) kanssa. Tiettävästi Pöytyällä kenenkään äänimäärä ei koskaan aiemmin ole noussut yli 200:n.

Laajaa luottamusta Rantala on nauttinut aiemminkin. Sekä vuoden 2008 että vuoden 2012 vaaleissa hän oli äänikuningas saaden 151 ja 142 ääntä. Vaikka hyvä tulos oli myös näissä vaaleissa odotettavissa, lopullinen äänimäärä oli hirveä mutta iloinen yllätys.

–Kun ennakkoäänet oli laskettu, tuntui, että minun kaikki ääneni on jo varmaan laskettu, Rantala kertaa vaali-illan epäuskoisia tunnelmia.

Rantala arvelee ääniä siunaantuneen historiasta luottamustoimissa. Aiemmin olleessaan valtuutettuna Rantala muun muassa puolusti kyläkouluja ja oli ajamassa Pöytyälle toisenlaista kuin toteutettua kouluverkkouudistusta. Rantala kertoo myös olleensa yksi niistä, joka kyseenalaisti Riihikosken yhtenäiskoulun avoimen oppimisympäristön.

–Tämän tyyppisessä kunnassa pitää olla maalaisjärkeä eikä lähteä joka hömpötykseen mukaan, hän sanoo ja toteaa Riihikosken yhtenäiskoulun tilaongelmasta, että neliöt eivät lopu kesken mutta ne on käytetty väärin.

Rantala toteaa luottamushenkilöiden tehneen virhepäätökset, mutta hän toivoisi avoimen oppimisympäristön puolesta liputtaneelta esittelijältä myös pientä virheen merkkiä.

–Toivottavasti tulevaisuudessa ei enää tehdä näin hirvittäviä virheitä, Rantala toivoo ja sanoo pelkäävänsä pahoin, ettei ratkaisua tilapulmaan saada tulevaksi lukuvuodeksi.

Luja luotto uuteen kunnanjohtajaan

Vaalien tulos kuvastaa Rantalan mukaan kuntalaisten tyytymättömyyttä kunnassa toteutettuun politiikkaan. Valtuustosta liki puolet vaihtuu. Yksi tyytymättömyyden syy on Rantalan mukaan ollut kunnan käyttämät konsulttipalvelut, joihin käytettyä rahasummaa hän itsekin kritisoi.

Rantalan äänimäärä herättää kysymyksen hänen mahdollisista toiveista saada kunnanhallituksen tai valtuuston puheenjohtajuus.

–Puolueet neuvottelevat paikoista, enkä itse ole neuvotteluissa mukana. Kun paikat on selvillä, sen jälkeen on puolueen käsissä, minkä luottamuksen arvoinen olen, Rantala tyytyy kommentoimaan.

Tulevan valtuustokauden suhteen hänellä on toive, että Pöytyä alkaisi nousta esiin positiivisessa valossa.

–Sydämestäni toivon, että nyt alkaa valtuustokausi, jolloin voidaan tehdä hyvää yhteistyötä ja kyläpolitikointi jää historiaan, hän myös toivoo ja uskoo edellytyksiä tähän olevan.

Valtuustokauden tärkeimpiä asioita on Rantalan mukaan saada kunnan väkiluku nousuun ja henkilöstö voimaan hyvin. Kunnan talouden puolesta hän on huolissaan, mutta luottaa, että uudella kunnanjohtajalla Mika Joella on eväät luoda Pöytyälle positiivista mainetta ja saada talous kantimilleen.

–Olen hirveän iloinen ja vilpittömän onnellinen, että Joki valittiin kunnanjohtajaksi, Rantala sanoo ja toteaa Joella olevan hyvää talousosaamista.