Kesäkuun helteet lämmittävät pintavesiä – Sinilevien esiintyminen todennäköistä myös Pyhäjärvellä

0
Jos hellejakso saa jatkoa, tullaan Pyhäjärvessä mitä ilmeisemmin kohtaamaan jälleen sinilevää. Kuva: AVL:n arkisto.

SÄKYLÄ, PÖYTYÄ/Yläne. Lämpö, valo ja ravinteet ovat yhdistelmä, joka saa vesien mikroskooppiset kasviplanktonlajit runsastumaan ja muodostamaan leväkukintoja. Kesäkuun helteet sekä järveä pohjia myöden pöllyttänyt Vieno-myrsky lisäävät sinilevien esiintymisen todennäköisyyttä myös Pyhäjärvellä.

Ajankohtaan nähden poikkeuksellisen pitkä hellejakso on lämmittänyt Pyhäjärven pintaveden selvästi pitkänajankeskiarvoa korkeammalle tasolle. Mikäli sääolot pysyvät ennusteiden mukaisena, kohoaa veden lämpötila todennäköisesti kesäkuun ennätyslukemiin. Järven hyvinvoinnin kannalta näin korkeat lämpötilat eivät ole toivottavia, vaan lisäävät myrkyllisten sinilevien esiintymisen todennäköisyyttä huomattavasti. Alkukesän tuuliset säät ovat saaneet myös pohjaan sitoutuneita ravinteita liikkeelle tarjoten lisävoimaan levien kasvuun. Lämmin vesi voi vaikuttaa epäsuotuisasti myös viileissä vesissä viihtyvien kalalajien, kuten muikun, siian ja mateelle menestymiseen.

Toistaiseksi levätilanne Pyhäjärvellä on ollut kohtalaisen hyvä, vaikka muutamia havaintoja sinilevistä on jo tehty eri puolilla järveä. Viime viikolla Pyhäjärven suojeluohjelma otti järvestä kasviplanktonnäytteen yleisimpien leväryhmien määrittämiseksi. Runsaimpana leväryhmänä näytteessä esiintyi vaarattomia piileviä. Näytteessä kuitenkin havaittiin myös joitain Microcystis- ja Dolichospermum-sukujen sinileviä, jotka voivat potentiaalisesti tuottaa myrkkyjä järviveteen. Mikäli rantavedessä havaitaan runsaasti levää, on uimista ja veden käyttöä syytä välttää. Pyhäjärvellä tuulet voivat aikaan saada merkittäviä eroja veden laatuun järven eri osissa. Paikoittain rannoilla esiintyy edelleen runsaasti siitepölyä.

Varsinais-Suomen ELY-keskus tuottaa runsaasti aineistoja Lounais-Suomen sinilevätilanteesta. Levähavaintoja pääsee tarkastelemaan esimerkiksi seuraavien linkkien takaa: https://www.ely-keskus.fi/levatilanne ja www.jarviwiki.fi/wiki/levätilanne.
Jos epäilet vedessä olevan sinilevää tai jos havaitset leväkukintoja, voit myös ottaa yhteyttä Varsinais-Suomen ELY-keskuksen leväpuhelimeen 0295 022 530.