Kuntalaisaktivismi puhkesi Kyrössä kukkaan – Alppiruusupuisto täydessä loistossaan muutaman vuoden päästä

0
Kyrön pururadan maastoon perustetun alppiruusupuiston taustalla on Maire Toivosen, Sirja Ojasen ja Seppo Vuoren rakkaus kukkiin ja puutarhatöihin. Kolmikko istutti ensimmäiset ostamansa ja lahjoituksina hankkimansa alppiruusut pururadan männikköön viime kesänä.

PÖYTYÄ/Kyrö. Kuntalaisaktivismi on puhjennut Kyrössä kukkaan. Kolmen innokkaan puutarhurin ansiosta Kyrön pururadalla liikkuvia ilahduttavat alppiruusut. Työn tuloksena metsikkö kukkii jo nyt, mutta vaatii vielä muutaman vuoden ennen kuin alppiruusut ovat täydessä loistossaan.

Kyrön alppiruusupuiston takana ovat Seppo Vuori, Maire Toivonen ja Sirja Ojanen, jotka kaikki innostuivat viime vuonna samoihin aikoihin pururadan maaston elävöittämisestä kukilla. Naapurukset asuvat lähellä pururataa ja heistä radalla päivittäin liikkuva Vuori ennätti istuttaa ensimmäiset kukat. Ojanen innostui Vuoren ajatuksesta ja samoihin aikoihin myös Toivonen oli muista tietämättä käynyt tekemässä kukkahankintoja pururadan maastoon istutettavaksi.

–Olen sydämeltäni puutarhuri ja minulla on kotonakin alppiruusuja, Vuori kertoo.

Eläkkeellä oleva mies sanoo olevansa työhullu, jonka on tarvinnut saada jonnekin energiaa purettua. Hän on lupautunut myös hoitamaan alppiruusupuistoa, johon on Vuoren, Toivosen ja Ojasen hankintoina sekä lahjoituksina saatu tähän mennessä hieman yli 50 alppiruusua. Toivosen haastamana kukkia on saatu muun muassa kuntavaaliehdokkailta.

–Pää tykkää ja sydän tykkää, Vuori toteaa puutarhahommista.

Kolmikolla on ollut hommaa kukkien ja mullan kantamisessa, sillä isoin osa kukista on sijoitettu mäen päällä olevaan männikköön. Toivonen kiittelee Katjan taimipihaa multalahjoituksesta. Kastelussa avuksi on mäen päällä oleva lammikko, jota Tero Kuuselan toimesta on nyt kunnostettu. Kukkien istutukseen sekä lammikon kunnostamiseen on luonnollisesti hankittu lupa kunnalta.

–Sirja on luvannut tehdä kartan lajikkeista, Toivonen kertoo ja toteaa kartasta olevan tunnistamisen lisäksi sekin ilo, että sitten nähdään, mitkä lajikkeet paikalla parhaiten menestyy.

Paikalle on istutettu muun muassa lapin alppiruusu ja harvinainen keltainen lajike.

Viime vuonna istutetuista alppiruusuista osa joutui vandalismin kohteeksi, mutta Toivosen pusikoista löytämät taimet saatiin istutettua uudelleen ja nekin näyttävät lähteneen kasvuun. Toivonen kertoo puhutelleensa yhtä poikaa kukkien repimisestä. Pojalla ei tekijästä tietoa ollut kuten ei siitäkään, että metsään on kukkia istutettu. Toivonen näytti pojalle istutukset ja tieto on tainnut kulkea muillekin lapsille, sillä kukat ovat Toivosen mukaan saaneet tämän jälkeen olla rauhassa.

Toivonen toteaa alppiruusujen istuttamisen olleen korona-aikana mielekästä ja kivaa yhteistä puuhaa. Ilman puutarhatöitä aika olisi ollut hänen mukaansa varsin ankeaa.

–Meillä on jo seuraava suunnitelma valmiina. Aiomme istuttaa kunnantalon taakse kirsikkapuiston, Toivonen suunnittelee.