Laulajan sielu avaa soittajan arkea – Jarkko Salmi julkaisi uutta musiikkia

0
Jarkko Salmi on julkaissut uutta musiikkia ja päässyt taas keikoillekin.

PÖYTYÄ/Kyrö. Kyröläinen muusikko Jarkko Salmi on vihdoin pitkän odotuksen jälkeen päässyt Sunset-tanssiorkesterinsa kanssa takaisin keikoille. Juhannusviikolla kokoonpano soitti Tuurissa Kyläkaupan kesätanssien avajaisissa ja juhannusaattona pitkää perinnettä noudattaen Tortinmäen lavalla. 25 vuotta kestäneen perinteen rikkoo vain viime vuosi, jolloin juhannustansseja ei koronaepidemian vuoksi tanssittu.

Salmen mukaan poltetta keikoille on jo ollut, joskin pitkän odottelun jälkeen liikkeelle lähtö voi tuntua hieman vaikealtakin. Joka tapauksessa Salmen on yli 40 vuotta ammattimuusikon uraa tehtyään vaikea kuvitella, että jäisi pelkästään kotiin. Musiikki ja esiintyminen kun antaa niin paljon.

Keikoille pääsyä odotellessa Salmelta on syntynyt uutta musiikkia. Edellisestä omasta levytyksestä on aikaa kolmisen vuotta, mutta nyt hän on säveltänyt muun muassa Souvareille ja äänittänyt itsekin. Kesäkuussa julkaistu Laulajan sielu -sinkkujulkaisu on Salmen mukaan reipasta, joskin mollivoittoista tanssi-iskelmää.

–Se on laulajan tilitystä menneestä elämästä, tyylilleen uskollisena pysynyt muusikko kertoo säveltämästään ja Kyösti Mäkimattilan sanoittamasta kappaleesta.

Salmen on helppo seisoa Mäkimattilan sanoituksen takana, sillä kummallekin on tuttua, että usein aurinko ehtii nousta ennen kuin soittaja ennättää töistä kotiin.

Kappale on äänitetty Kim Engblomin Riverside-studiolla ja tuottaja on toiminut Tiuku Tuotanto, jonka kanssa Salmi aloitti yhteistyön puoli vuotta sitten. Hän kehuu yhteistyön toimineen kummankin kanssa hienosti.

–Täytyy olla tarkkana, ettei jämähdä muottiin, vaikka tietyt asiat pitääkin olla niin kuin ne ovat olleet, Salmi miettii ja toteaa musiikinteossa vaikeinta olevan, ettei kukaan tiedä, mikä kulloinkin on yleisön mielestä hyvää musiikkia.

Salmen uran aikana musiikin tekeminen on muuttunut valtavasti. Albumien sijasta nykyisin musiikkia julkaistaan nykyisin biisi kerrallaan ja kuuntelussa biisien kesto on varsinkin tanssimusiikkigenressä Salmen mukaan minimaalinen. Musiikkia pitääkin tehdä paljon tarjolle.

Koronasulkujen aikana aikaa uuden luomiseen on ollut, mutta pelkkä aika ei riitä. Myös mielialan on oltava otollinen.

–Vaikka olen yrittänyt olla positiivinen, välillä on tullut matalapainetta eikä koskettimien viereen ole kiinnostanut mennä, Salmi myöntää ja toteaa korona-ajan olleen muusikoille henkistä vuoristorataa.

Nyt odotukset kuitenkin ovat korkealla, että elämä alkaisi taas rullata tuttua rataa ja keikoillekin päästäisiin normaalisti. Yleisöstä tosin ei Salmen mukaan tiedä, missä määrin se vielä uskaltaa keikoille lähteä. Mutta ainakin itsekseen uskaltaa kuunnella. Salmen uusin kappale löytyy myös YouTubesta.