Luontokapinetti on nyt myös Energiakapinetti

0
Werneri Tuominen, Elias Puljujärvi, Manu Mäkelä ja Hilda Ristolainen kuuntelevat tarkasti, kun keksijä Janne Käpylehto selostaa aurinkokennon toimintaa. (kuva: Sari Holappa)

PÖYTYÄ/Yläne. Energian tuottaminen ihmisvoimalla voi olla melkoisen hengästyttävää puuhaa. Tämän saivat kokea Luontokapinetin luontokerholaiset, kun he pääsivät ensimmäisinä testaamaan uuden Energiakapinetin laitteita.

Diskovalot ja -musiikki eivät nimittäin syttyneet katkaisijaa napsauttamalla, vaan siihen tarvittiin raakaa lihasvoimaa. Bileet pamahtivatkin käyntiin, kun kuntopyörästä saatiin tarpeeksi tehoja irti.

–Rankkaa! Elias Puljujärvi totesi kuitenkin hetken pyörän päällä huhkittuaan.

Werneri Tuomista ei taas kuntoilu haitannut, sillä hän julisti olevansa aivan hulluna sähköön.

–Koska rakastan pelaamista, hän täsmensi syytä.

Hilda Ristolainen taas ihastui uusiin vehkeisiin siinä määrin, että haluaisi sellaiset kotiinsakin.

–Omaan huoneeseen, hän tarkensi pomppiessaan sähköä tuottavan laatan päällä saaden samalla pienet valot välkkymään ikkunalaudalla.

Diskon lisäksi Energiakapinetissa on mahdollista ladata vaikkapa kännykän akkua. Mutta ei tietenkään suoraan pistorasiasta vaan polkemalla pyörää. Energiakapinetista löytyy vielä kaksi Voimalaa, jotka ovat keksijä Janne Käpylehdon kehittämiä energian oppimisympäristöjä.

Havainnollistavan Energiakapinetin lisäksi Luontokapinetti sai maanantaina katolleen aurinko- ja tuulivoimalan.

Rahoitus kokonaisuudelle myönnettiin vuoden 2020 joulukuussa jaetusta eduskunnan lisämäärärahasta.

Oppia tekemisen kautta

Energiakokonaisuuden Luontokapinettiin rakentanut Janne Käpylehto pitää ehdottoman tärkeänä energiaopetuksessa käytännön tekemistä ja kokeilemista.

–Oppimisen pitää olla hauskaa, koska se monikymmenkertaistaa sen, hän toteaa.

Samaa mieltä on Luontokapinetin Minna Lukkala .

–Kun laitteita pääsee itse kokeilemaan, energiasta oppii kuin itsestään tekemisen kautta.

Luontokapinetti haluaa olla myös esimerkkinä niille, jotka pyrkivät vaikkapa omassa kodissaan energiaomavaraiseksi. Katolle asennettujen kahdeksan aurinkopaneelin turvin Luontokapinetti onkin jatkossa Käpylehdon mukaan entistä itsenäisempi sähköä tuottaessaan. Apuna on lisäksi tuulivoimala.

–Paneelit tuottavat sähköä noin 2,5 megawattituntia vuodessa, millä kattaisi ison kerrostalohuoneiston käyttösähköt. Vaihtoehtoisesti määrällä ajaisi sähköautoa noin 12 000 kilometriä, hän havainnollistaa.

Uusiutuvien energiamuotojen puolesta puhujana Käpylehto onkin innoissaan siitä, että Luontokapinettiin saatiin kattava setti kestävän energian tuotantolaitteita. Siirtyminen Suomessa ja maailmassa kokonaan uusiutuviin energiamuotoihin ei hänen mukaansa ole kiinni enää kuin mielenkiinnon puutteesta.

–Teknillistaloudellista estettä sille ei ole.