Myssyt ja hellehatut osuvat megatrendeihin – Myssyfarmilla on hyvä kasvuvauhti päällä

0
Haverin entisellä koululla päämajaa pitävä Myssyfarmi on hyvässä kasvussa. Yrityksen tee se itse -tuotteet ovat innostaneet ensimmäiset myssyt neuloneen Janne Rauhansuun pitkästä aikaa puikkoihin. Anna Rauhansuun mukaan myssyt ja Myssyfarmin viime kesänä lanseeratut helle- ja bucket-hatut osuvat moneen megatrendiin.

PÖYTYÄ/Haveri. Mitä kansainvälistäkin huomiota niittänyt muotiyritys tekee keskellä peltoja kaukana lähimmistä kaupungeista ja ostoskeskuksista? Tietysti kasvaa ja kehittyy. Vastavirtaan uivan Myssyfarmin toiminta-ajatus ei toisaalta perustukaan kertakäyttökulttuuriin tai massamuotiin, vaan vallan toisenlaisiin arvoihin kuten ekologisuuteen ja yksilöllisyyteen.

Toimitusjohtaja Anna Rauhansuu toteaa Myssyfarmin liiketoiminnan osuneen useampaan tämän hetken megatrendiin kuten kotimaisuuden, paikallisuuden, ekologisuuden ja käsityötaitojen arvostuksen nousuun. Toisin kun monien isojen vaatemerkkien, Myssyfarmin ei ole tarvinnut tehdä tuotteilleen ja imagolleen viherpesua. Myssyfarmin tuotteet ovat aitoa suomenlampaan luomuvillaa, käsin värjättyjä ja paikallisten mummojen neulomia. Tämän tapaisen yrityksen suorastaan kuuluukin sijaita maaseudulla käytännössä keskellä ei mitään.

Matkailutie tuo uusia mahdollisuuksia

Myssyfarmi tuli Haverin entiselle kyläkoululle ensin vuokralaiseksi. Viime joulukuussa tilat ostettiin omaksi.

–Täällä pystyy pyörittämään bisnestä siinä missä muuallakin, Rauhansuu toteaa.

Valokuituyhteys ja logistiikkayhtiöt vievät Myssyfarmin tuotteita Haverilta ympäri maailmaa. Toistaiseksi päämaja entisellä kyläkoululla palvelee varastona, pakkaamona, värjäämönä, showroomina ja toimistotiloina, mutta Aurajoen matkailutien myötä tiloihin suunnitellaan myös kauppaa. Toki jo nyt asiakkaat voivat piipahtaa ostoksille, kun ensin ilmoittavat puhelimitse tulostaan.

Haverille Myssyfarmi muutti jo ennen matkailutien tuloa. Matkailutien varaan toimintaa Haverilla ei siis ole rakennettu, mutta uusia mahdollisuuksia se tuo.

–Varmaankin tästä tulee muodostumaan omanlainen tapahtumakeskus, Rauhansuu kaavailee.

Hänellä on suunnitteilla esimerkiksi neule- ja joogaretriittejä. Ensimmäiset neulontapäivät on tarkoitus pitää syyskuussa, 3.–4.7. Haverilta startataan SUP-tapahtuma ja elokuussa Myssyfarmi on mukana kulttuurirallissa.

–Ensisijaisesti täytyy kuitenkin kehittää ydintoimintaa ja muun tulee olla omaa toimintaa ja tarpeita tukevaa ja kiinteistökuluja kattavaa, Anna ja Janne Rauhansuu sanovat.

Viime vuosi oli yritykselle voimakkaan kasvun aikaa. Seitsemän vakituista työntekijää ja 70 mummoa työllistävä yritys kasvoi viime tilikaudella orgaanisesti 99 prosenttia.

–Vienti kolminkertaistui ja kotimaan myynti tuplaantui, Anna Rauhansuu sanoo ja kertoo viennin osuuden olevan noin 15 prosenttia yrityksen liiketoiminnasta.

Työ tuottaa tulosta

Pöytyäläisellä designyrityksellä on siis hyvä vauhti päällä. Kehittämistyötä ei Myssyfarmilla pysäytetty koronankaan vuoksi.

–Koronaa ei kannata käyttää tekosyynä, ettei yritystoimintaa voisi kehittää, Anna Rauhansuu sanoo huomauttaen koronan vaikutusten olevan alakohtaisia.

Myssyfarmille korona tarjosi sopivan sauman lanseerata tee se itse -paketit. MyMyssy-tuotteista löytyy myssyjen lisäksi huiveja, pantoja, paitoja ja tuubeja. Viime kesänä markkinoille tuotiin myös helle- ja bucket-hatut. Idea hattuihin tuli asiakkaalta, oululaiselta lentokenttähuolitsijalta Antilta. Tälle kesälle on tulossa valikoimiin neuletoppi.

–Hatut otettiin hyvin vastaan. Olemme Antille näkemyksellisyydestä velkaa, Rauhansuut sanovat ja toteavat villan sopivan hyvin myös kesävaatteisiin.

–Villa eristää kuumuudelta kuten kylmyydeltäkin, ja jos se kostuu, se ei tunnu märältä.

Kotimaisen villan käyttäjänä Myssyfarmi on noussut markkinoille mielipidejohtajaksi. Yritys on tehnyt työtä kotimaisen villan hyötykäytön edistämiseksi ja saanutkin aikaan muutoksen.

–Edelleen hävikkiprosentti on suuri, mutta vuoden aikana on tapahtunut paljon ja muutos on ollut nopeaa, Rauhansuut iloitsevat kehityksestä, joka vie kohti kestävämpää kulutusta.