LOIMAA, AURANMAA. Vuoden 2024 Nuorten Jukola järjestetään Virttaalla. Järjestävinä seuroina toimivat yhteistyössä Loimaan Jankko, Lauttakylän Luja ja Rasti 88. Kilpailun johtaja on Rasti 88:n Minna Seppänen ja Loimaan Jankon Matti Ylitalo toimii ratamestariryhmän vetäjä.

Suurtapahtuman järjestelyt alkavat karttatöillä ja suunnitelmien tarkennuksilla jo kuluvan vuoden syksyllä. Suurempi määrä innokasta talkooväkeä tarvitaan vasta myöhemmin.

Vuoden 2025 tapahtuman järjestäjäksi valittiin puolestaan Jämsän Retki-Veikot.

Nuorten Jukola on yksi Suomen suunnistuskesän kohokohdista. Tapahtuma on vuodesta 1986 lähtien järjestetty 7-osuuksinen kilpailu 11–18-vuotiaille tytöille ja pojille. Viime vuosina kilpailuun on osallistunut noin 140–170 joukkuetta ja 1200 suunnistajaa.

–Nyt haettiin ensimmäisen kerran virallisesti järjestäjää Nuorten Jukolan ohella koko superviikonlopulle, jossa varsinaisen lauantain Nuorten Jukolan lisäksi kisataan sunnuntaina valtakunnallinen alle 14-vuotiaiden Kompassi-tapahtuma sekä INOV-8-liigan finaali 16–20-sarjoissa. Valituilla järjestäjillä on tarjolla hyvä kokonaisuus sekä maastojen että kilpailukeskusten osalta onnistuneiden kilpailujen toteutukseen. Olimme Nuorten Jukolan johtoryhmässä erittäin tyytyväisiä nähtyämme suunnitelmat kokonaisuudesta, valottaa SSL:n nuorisopäällikkö Timo Saarinen järjestäjävalintojen taustoja.

Tänä kesänä superviikonlopun malli testataan ensi kerran, kun Nuorten Jukolan tapahtumaviikonloppu järjestetään 14.8.–15.8. Valkeakoskella. Myös seuraavien järjestäjien, Kotka vuonna 2022 ja Hyvinkää vuonna 2023, kanssa on tarkoitus jatkaa yhden järjestäjän mallia viikonlopun osalta, mikäli asiat etenevät suunnitellusti.

Virttaan maasto on nuorten suunnistukseen oikea herkkupala: polkurikasta, sopivasti kumpuilevaa kangasta. Tarkasta taidosta on parhaille suunnistajille hyötyä, mutta kovin pahasti ei kukaan pääse eksymään. Suunnistajille alue on asetettu harjoittelukieltoon, mutta ulkoilureittejä toki hekin saavat käyttää. Koko alueesta tehdään kisaa varten uusi kartta, joka saadaan kuntoilukäyttöön kilpailun jälkeen.

Kilpailun reitit kulkevat enimmäkseen TSV:n, Loimaan kaupungin ja Alastaro Circuitin alueilla. Muidenkin maanomistajien kanssa järjestäjät ovat yhteydessä jo aikaisessa vaiheessa, kun ratasuunnittelu tarkentuu. Alastaron moottorirata tulee toimimaan suurtapahtuman kilpailukeskuksena.