Perussuomalaiset etenivät Pöytyällä vahvasti – Kokoomuksen Ilkka Rantalasta äänikuningas

0

PÖYTYÄ. Perussuomalaiset korjasivat roiman vaalivoiton Pöytyällä. Puolue kolminkertaisti valtuustopaikkojensa määrän kahdesta kuuteen. Perussuomalaisten ääniosuus oli 17,1 prosenttia (+10,4). Ääniharava oli 204 ääntä kerännyt rahkiolainen pienyrittäjä Farid Harala. Neljä vuotta sitten pidetyissä vaaleissa Haralan äänimäärä oli 73.

Pöytyän toinen vaalivoittaja oli kokoomus, jonka äänisaalis oli 30,7 prosenttia (+3,6). Sillä irtoaa 11 paikkaa 35-jäseniseen valtuustoon. Viime vaaleissa puolue sai kymmenen valtuustopaikkaa. Kokoomuksen ja koko Pöytyän äänikuningas oli paluun kuntapolitiikkaan tehnyt kyröläinen yrittäjä Ilkka Rantala, joka kauhoi 205 ääntä.

Pöytyän valtuuston suurimpana puolueena pysyi tuntuvan vaalitappion kokenut keskusta, joka menetti kolme valtuustopaikkaa. Keskustan osuus äänistä oli 32,5 prosenttia (-7,7). Sillä lohkesi 12 valtuustopaikkaa. Keskustan äänikuningatar oli kokenut kunnallispoliitikko, talouspäällikkö, edunvalvoja Hilkka Lindgren Riihikoskelta 119 äänellä.

SDP:n kolmas paikka arvontaan

Vaalitappion Pöytyällä kirjasi osakseen myös SDP, joka saa uuteen kunnanvaltuustoon kolme paikkaa (-1). SDP:n ääniosuus oli 10,2 prosenttia (-0,6). Eniten ääniä keräsi yhden kauden valtuustotyöstä sivussa ollut kyröläinen sahateollisuusteknikko, eläkeläinen Ari Hellstén, joka sai 86 ääntä. Toiseksi eniten ääniä sai viime vaaleissa keskustan listalla ollut yläneläinen yrittäjä Outi Broux, 69 ääntä. Demarien kolmas paikka menee arvontaan, sillä Satu Parkkila ja Marjatta Rannikko saivat kumpikin 36 ääntä.

Vihreiden ainoa valtuutettu vaihtuu. Valtuustosta pudonneen Johanna Kuusenojan tilalle astuu upseeri, sotatieteiden maisteri Karri Kinisjärvi Riihikoskelta. Vihreiden osuus äänistä oli 4,3 prosenttia (-0,1). Kinisjärvi menee valtuustoon 35 äänellä. Kuusenojan äänimäärä jäi 21:een. Viime vaaleissa hänelle antoi äänensä 84 pöytyäläistä.

Yhteen valtuutettuun tipahti myös vasemmistoliitto, jonka ääniosuus oli 3,4 prosenttia (-4,4). Valtuustopaikkansa uusi veneenrakentaja, pätkätyöläinen Matti Rajala, joka keräsi 88 äänestäjän kannatuksen. Vasemmistoliiton ja koko Pöytyän viimekertainen äänikuningatar Mirjami Flemmich ei ollut näissä vaaleissa ehdolla.

Paikkansa varmisti myös kristillisdemokraattien ainoa valtuutettu, talouspalvelusihteeri Sinikka Hutko Karinaisista 52 äänellä. Kristillisten ääniosuus oli 1,8 prosenttia (-1,3). Puolue oli vaaliliitossa keskustan kanssa.

Ehdolla olleista nykyisistä valtuutetuista valtuustopaikkaansa eivät uusineet kokoomuksen Valtteri Varjonen, 34 ääntä ja Matti Kaurila, 25 ääntä. Keskustasta eivät menneet enää läpi Ilkka Ali-Rontti (41), Laura Naire-Koivisto (24) ja Hannu Ketola (22). SDP:stä jäi rannalle Petri Rautajuuri (17). Arpa ratkaisee yhtä paljon ääniä keränneiden Marjatta Rannikon ja Satu Parkkilan valtuustopaikan kohtalon.

Valtuutetuista uusia on 17 eli 49 prosenttia. Äänestysprosentti Pöytyällä oli 57,6. Äänioikeutettuja oli 6 466, joista ääntään käytti 3 706. Hylättyjä ääniä kunnassa kertyi 20.