Vaalitaan oikeutta

0

Vaalit on taas vaalittu hyvässä järjestyksessä, mutta harvenevin joukoin. Ei se mitään. Kaikki ryhmittymät voittivat omalla tavallaan ja uudet vaalit ovat aina edessä.

Yli puolet äänioikeutetuista sentään kävi uurnilla ilmaisemassa kantansa. Laskeva suunta on kuitenkin kansanvallan laajasta näkövinkkelistä tarkasteltuna vakava ja huolestuttava suunta.

Mikäli äänestysaktiivisuus jatkaa passivoitumistaan, ei kestä montakaan vaalikautta, jolloin nukkuvien puolue päihittää lukumäärällään äänestämään vaivautuvat kansalaiset. Miten sitten suu pannaan?

Niin noloon tilanteeseen ei pidä vähäväkisen kansakunnan ajautuman. Ennemmin vaikka toimelias parlamentaarinen työryhmä ryhtyy pohtimaan, millä porkkanoin uinailevia herätellään vaikuttamaan omaan elämäänsä.

Vitosella alkava äänestysprosentti on ihmistä lähinnä olevissa vaaleissa lähinnä surkuhupaisa. Paasikiven-Kekkosen linjan aikaan prosentit alkoivat vähintään seiskalla. Siihen pitää pyrkiä kaikin kansanvaltaa kunnioittavin keinoin.

Juho Kustin, Urkin ja Manun aikana lähidemokratiaa vaalivia kuntiakin oli niin paljon, että niiden kulmat kolisivat yhteen muuallakin kuin Kuhankuonon kahdeksan kunnan rajapyykillä.

K otomaan julkisessa sanassa on julkaistu vakavamielistä pohdintaa, joissa äänestämistä pidetään nykymuodossaan vaivalloisena ja tekniseltä toteutukseltaan vanhanaikaisena. Varsinkin varttuvassa iässä oleva digi-ihminen katsoo sellaista toimintaa vieroksuen.

Käpy ja keppi -aikakautta edustavalla kynällä pitää piirustaa numero leimattavaan lappuseen jossain kälyisessä koulurakennuksen aulassa ja vielä tiettynä aikana! Hoh-hoijaa, miten järkyttävän tylsää. Homma pitää päivittää kohti tätä päivää. Verkkovehkeet kehiin ja äänioikeus 14-vuotiaille, kuuluu vaatimus.

S ellaisiakin demokraattisia maita maailmassa on, joissa vallitsee äänestysvelvollisuus. Oli sen toteuttaminen sitten, kuinka vaivalloista tahansa. Meitä lähimpiä velvollistajia taitavat olla Belgia ja Luxemburg, joissa äänestämättömyydestä saattaa napsahtaa sakkoa – ainakin periaatteessa.

Australiassa selviää ekalla äänestämättömällä kerralla sakoilla, toisella kerralla voi odottaa jopa vankilareissu. Ausseissa ajatellaan, että ääntä pitää käyttää, kun se kerran annettu on. Huippusiisteydestään kuulussa Singaporessa äänestämättä jättänyt poistetaan rekisteristä. No, onneksi ei sentään päiviltä – ainakaan heti.

toimittaja

Jorma Kaarto

jorma.kaarto@avl.fi