Entisajan harrastustoiminta esillä Marttilan museoaitassa

0
Mikko Tegel sanoo, että viime vuosisadalla harrastustoiminta oli enemmän omaehtoista. (Kuva: Veeti Nurminen)

MARTTILA. Marttilan museoaitassa pääsee jälleen tutustumaan uuteen näyttelyyn, sillä Marttila-seura on koonnut aittaan hyvin monipuolisen kattauksen marttilalaisten harrastustoiminnasta. Seuran ideoima näyttely muistuttaa ajasta ennen internetiä.

– Internet on muuttanut tällä vuosituhannella merkittävästi maailmankuvaamme. Haluamme antaa kävijälle mielikuvan siitä, että mitä ennen tehtiin, sen soisi myös jatkuvan. Jotta emme olisi liiaksi virtuaalimaailmassa, Marttila-seuran Mikko Tegel sanoo.

Toimintaa ja iloisia lapsia pursuavat kuvat viime vuosisadan puolelta toden totta luovat kuvan onnellisen aktiivisesta elämästä. 1950–luvun kuvissa uimakoulut ja hiihtokilpailut tuntuvat olleen suosiossa. Mikko Tegel kertoo, että toisaalta myös pelkkä hiekkakenttä riitti tarjoamaan lapsille liikunnan iloa.

– Ennen on ollut enemmän lapsia ja omaehtoista harrastustoimintaa, esimerkiksi urheilukentällä nähtiin usein lapsia kisaamassa keskenään. Nykyisin harrastuspaikat ovat viimeisen päälle, mutta nuoret tahtovat tulla paikalle vasta ohjelman mukaan.

Sukset eivät olleet ainoastaan kilpakäyttöön, vaan niillä oli myös kätevä matkata paikasta toiseen lumisilla hangilla. Polkupyörä sen sijaan oli tyyriimpi väline, eikä ihan jokaisen lapsen käytettävissä, Tegel kertoo. Näytille museoon on saatu kuin uutuutta hohkava vuoden 1967 Tunturi Sport -mopo.

– Omistaja hankki rahat mopoonsa juurikaspeltojen taimien harvennuksella. Ei ollut mitään pikavippejä, Tegel vitsailee.

Marttilan Murron lisäksi näyttelyssä pääsee tutustumaan nuorisoseuran, 4H-kerhon, MLL:n, seurakunnan, partiolaisten ja VPK:n toimintaan. Partiolippukunta Marttilan Marttien itse kokoamassa osastossa on esillä paitsi kuvia takavuosien retkiltä ja leireiltä, myös partiolaisten esineistöä ja vaatetusta. Seinälle ripustetussa taulukossa puolestaan näkyy lippukunnan jäsenmäärä 40 vuoden ajalta.

– Keskimäärin Marttilan Marteissa on ollut 50 jäsentä, Tegel tulkitsee.

VPK:n valokuvissa tulipaloja on sammuttamassa oransseihin haalareihin pukeutuneita palokuntanuoria. Seinälle liimattu Viikkolehden artikkeli valaisee Marttilan VPK:n ”poikaosaston” historiaa 1950-luvulla.

– Silloin oli päivänselvää, että pojat olivat tulevia palomiehiä. VPK:lla toimii myös naisosasto, joka on järjestänyt muonituksen palokunnan tilaisuuksiin sekä kerännyt varoja toimintaan.

4H–kerhon kuvat puolestaan heijastavat maaseutukulttuuria, jossa nuoret oppivat käytännön taitoja, Tegel sanoo. Paikallista kulttuuria on vahvasti rikastuttanut myös nuorisoseuran toiminta.

– Nuorisoseura on toiminnallaan vaikuttanut laajalti marttilalaisten elämässä. Valokuvissa tulee esille seuran järjestämät monet näytelmät ja tilaisuudet, Tegel sanoo.