Himola tarjoilee komediaa sattumasta ja perinnönjaosta

0
Annika Holm, Senja Ahola ja Lilja Lehtonen pääsevät näytelmässä perinteisen kakkahuumorin äärelle ja saavat varmasti isot aplodit kohtauksen jälkeen. Annika Holm ja Anniina Sankari edustavat myös nuorta näyttelijäkaartia. (Kuva:Tuomas Honkasalo)

PÖYTYÄ/Yläne. Kun ihmiset tapaavat sattumalta ja sattumia sovitetaan kesäteatterin lavalla yhteen, syntyy yllättävän kutkuttavia tilanteita.

Himolan kesäteatterin Vesiperän jenkka on perinteinen kesäkomedia, joka tarjoaa monta eri juonentynkää, muun muassa perintöriitaa, lehtolapsia ja rakkautta.

Näytelmässä Heidi Tuomolan esittämä rakkaudennälkäinen Ulrika kurvaa pikkukylään laina-autollaan järjestämään kesämökkiään talviteloille. Ulrikan elämä mullistuu tarinan edetessä ja kylän rauha väkisinkin hieman sekoittuu. Kylän keskiössä on salaperäinen saari, jonka kerrotaan saavan aikaan ihmeitä kahden ihmisen välillä.

Juonen sisään on rakennettu myös hieman yhteiskunnallista viestiä. Tosin sillä on ohjaajan mukaan hyvin kevyt viitta päällä.

–Näytelmässä on aika monta juonta, jotka kietoutuvat toivottavasti yhteen näytelmän lopussa. Lopussa paljastuu, että tässä on viisi sisarusta, joilla on kaikilla sama isä, mutta he eivät tiedä toisistaan. Isä on tehnyt rakkauden työtä vähän siellä sun täällä ja esille nousee kysymys, että onko ihan oikein pitää sellaista salaisuutta. Onhan se hassua, kun perunkirjoituksissa selviää, että minulla onkin siskopuoli, näytelmän ohjaaja Heikki Kustila kertoo.

Iso kaarti

Ison tarinan kuljetukseen tarvitaan iso näyttelijäkaarti. Tänä vuonna Himolassa onkin 25 näyttelijää. Vesiperän jenkka on kirjoitettu Himolan kesäteatteria varten ja Kustila on muokannut tekstiä käsikirjoittaja Inna Alénin kanssa juuri tälle porukalle sopivaksi.

–Olen täällä nyt neljättä kertaa ohjaamassa ja tiesin aika hyvin jo näitä näyttelijöitä. Meidän onnistui leipoa rooleja sopiviksi juuri tietyille henkilöille. Tärkeää oli tietenkin saada kaikille innokkaille oma rooli ja vuorosanoja, Kustila selventää.

Ohjaajana Kustilalle on tärkeää Himolan porukan hyvä yhteishenki ja energia.

–Parasta tässä on varmasti juuri tämän porukan luoma yhteisöllisyys. Toisaalta kun tätä porukkaa tunnen jo entuudestaan, oli ihan mielenkiintoista heittää myös haastetta näyttelijöille, joista osa on jo tosi taitavia konkareita. Valittiinkin jotain hieman uutta, jotta tekeminen säilyy mielekkäänä. Näytelmähommissa on kuitenkin tärkeää, että koko ajan pystyy kehittymään, eikä vain pyritä suorittamaan juttuja läpi. Siitä ei yleensä synny kovin hyvää jälkeä, Kustila analysoi.

Nuoremmat näyttelijät ovat luonnollisesti haasteen edessä jo, kun kokemusta ei vielä ole kovin paljon, mutta Kustila kehuu nuorten heittäytymistä.

Konkari Kavander säväyttää

Muutaman näyttelijän hän haluaa nostaa esille ihan nimeltä.

–Yleisö rakastaa vanhaa konkaria, yli 80-vuotiasta Jorma Kavanderia. Hän on omalla alallaan ihan suvereeni. Heidi Tuomola, Kari Saari ja Paula Ahola sekä Elisa Niittymäki ovat raudankovia tekijöitä, Kustila kertoo ja naurahtaa pian luettelevansa kaikki näyttelijät.

Koronalta ei missään jutussa ole voinut välttyä ja huhtikuussa alkaneet treenit jouduttiin pitämään pienissä porukoissa, jolloin treenikertojen määrä kasvoi suhteessa normaaliin. Koronapirulainen vaikuttaa edelleenkin näytelmän valmistumiseen, sillä loppuvaiheen treeneissä pari näyttelijää joutui olemaan poissa, kun odottelivat koronatestin tuloksia.

–Onhan tämä ollut merkillistä. Käsikirjoitukseenkin on tullut vielä hieman muutoksia, joten toivon vaan, että kaikki ehtivät napata kiinni muutoksiin, Kustila hymähtää.

Kun ensi-ilta on ohi, ohjaaja saattaa loistaa poissaolollaan näytelmissä. Kustila toteaa, että olisi silti silloin tällöin ihan hyvä näkyäkin näytösiltoina.

–Enskan jälkeen näytelmä alkaa elää omaa elämäänsä ja usein se saa vielä uusia sävyjäkin. Ja niin sen kuuluukin mennä. Tärkeää on kuitenkin, että pysytään sovituissa raameissa, sillä jos joku alkaa sooloilemaan liikaa, saattaa näytelmän viesti muuttua ja ryhmätyö kärsii.

Vesiperän jenkan ensi-ilta sunnuntaina 25.7.