Koskella kohistiin taas välivuoden jälkeen, Suikkasesta köntys

0
Hannu Pilpola oli tuonut Kosken Kohaukseen kymmenittäin maitotonkkia Ford Thamesin lavalla. Pilpola esitteli autoaan mielissään, sillä sen laittoon oli mennyt pitkä tovi.(Kuva: Tuomas Honkasalo)

KOSKI. Monelle koskelaiselle ja entiselle koskelaiselle Kosken Kohaus on kesän vakiotapahtumia, johon tullaan hengailemaan ja tapaamaan vanhoja kavereita. Tämä vuosi ei tuntunut tuovan siihen poikkeusta, vaikka poikkeuksellinen olikin.

Viime vuoden Kohauksen puute oli ajanut ihmisiä sankoin joukoin liikkeelle. Tapahtumia riitti, mutta niitä oli hieman normaalia Kohausta vähemmän.

–Kun Kohausta suunniteltiin, ajat olivat hieman epävarmoja. Etäpalaveri kyllä pidettiin, mutta ei siihen kovinkaan moni osallistunut tai ollut saanut tietoa. Kevään mittaan sitten alkoi tulla kyselyitä ja kyllähän täällä aika paljon tapahtuu, kertoi Kosken yrittäjien puheenjohtaja Harri Toivonen .

Tarjolla oli Köntyksen valinta, puheita, musiikkia, myyntikojuja, Mimi ja Kuku, vanhoja autoja ja vaikka mitä.

Köntys on kunnia

Koskelaisseuran valitsema Vuoden Köntys on perinne, joka on elänyt jo vuodesta 1996. Alun perin unikeoksi valittu nimettiin Köntykseksi aika alkutaipaleella.

–Tuo Köntys-nimitys on herättänyt myös hieman pahennusta, sillä sen voi joku tulkita myös vähän negatiiviseksi. Mutta se on tietenkin kaikkea muuta. Köntykset ovat useimmiten yhteiskunnallisesti vaikuttavia tai muuten aktiivisia ihmisiä, jotka ansaitsevat tämän kunnian. Köntys voi kantaa vastuutaan monella eri tavalla, Piika Vainio kertoi.

Vuoden 2021 Köntykseksi julistettiin Aimo Suikkanen , joka oli valinnasta mielissään.

–Koskella on ollut hyvä asua, sillä täällä on erityinen tunnelma ja hyvä yhteishenki, Suikkanen kiitteli kiitospuheessaan.

Tunnelmaa ihastelemassa

Monella Kohauksen kohokohdaksi on muodostunut vanhojen autojen kokoontuminen tai ainakin siihen liittyvän kulkueen seuraaminen. Paimiolainen Hannu Pilpola oli parkkeerannut autolitanien eturiviin lava-autonsa Ford Thamesin kanssa.

–Vaimo on haudattu tänne Koskelle, joten täällä tulee muutenkin käytyä. Kohaukseen tultiin tietenkin ja tällä Sauvon VPK:n vanhalla autolla vuodelta 1952. Näin tämän vähän hylättynä aikanaan, lasitkin olivat kaikki rikki. Sain sitten hankittua tämän itselleni ja laitoin kuntoon, Pilpola selvensi. Lava oli täynnä vanhoja maitotonkkia, joita Pilpola on hankkinut ajan kuluessa ison määrän.

–Nämä Thamesit olivat aikanaan paljon maitoajossa, niin siitä sain tämän tonkkalavaidean, Pilpola virnisti.

Vanhojen autojen letkaa odotettiin pääkadun varrella jo ajoissa. Elma Lehti ja Anne Kärri istuskelivat rollaattoreittensa päällä ja katselivat Kohauskuhinaa.

–Emmää ole juuri koskaan käynyt muuta kuin ihastelemassa tunnelmaa täällä. Tässä on mukava katsella tätä ihmisvilinää ihan paikaltaan. Ja tämän jälkeen sitten kotiin tuoliin istumaan. Sellaista se on se, Lehti murjaisi. Vuoden lopulla 100 vuotta täyttävä Lehti tunnusti, ettei ollut suunnitellut menevänsä illalla bailaamaan Karaan.

Ravintola Karan pihassa kävi kohina jo päivällä. Bilebändi Hanna ja Henriikan väki oli valmistelemassa illan keikkaa täydellä innolla, vaikka ravintolarajoitukset iskivätkin hieman vyön alle juuri lauantain osalta.

–Täällä bailattiin eilen aamuneljään, mutta nyt meille on tarjolla soitto 21–24 ja ovet menee kiinni yhdeltä yöllä. Illan toinen bändi jouduttiin perumaan, kun ei siinä sitten olisi ollut mitään järkeä, kertoi olosuhteista Henrika Ojala .

Bilemusaa 60-luvulta aina tähän päivään asti tarjoava kaksisolistinen bändi on juuri julkaissut myös oman biisin nimeltä Laastari. Siinä on kuultavissa Kohauskeikallakin kuultua arethafranklinmaista groovea.