Mansikkasesonki on nyt kuumimmillaan – Marjaa riittää silti pitkälle syksyyn

0
Mansikka saattaa helteestä johtuen olla tänä vuonna tavanomaista pienempää. Kuva: Veeti Nurminen

KOSKI, PÖYTYÄ/Kyrö. Mikäli haluaa nauttia tämän kesän mansikoiden pääsadosta, kannattaa mansikkaostoksille suunnata tuota pikaa. Helteiset säät ovat kypsyttäneet mansikoita niin nopeasti, että suurimmat määrät mansikkaa myydään aivan näillä hetkillä.

–Pääsatokausi on menossa avomaalla. Marja on lämpimien säiden ansiosta kypsynyt aika nopeasti ja ylipäätään ollaan vähän etuajassa normaaliin nähden, Pro Agrian marjantuotannon asiantuntija Minna Pohjola kertoo.

Esimerkiksi koskelaisella Pietilän tilalla kiireisin aika on käsillä juuri nyt. Pietilän tilan kasvihuoneesta mansikkaa sai jo äitienpäivästä juhannukseen saakka. Nyt marjaa saa sen sijaan avomaalta.

–Parhaat mansikat menevät nyt, ja mansikan laatu on hyvä, Essi Pietilä kehuu.

Pietilä kertoo marjaa riittävän hyvin vielä ensi viikolla, mutta mansikkaa haluavien kannattaa olla hänen mukaansa nyt ”hereillä”.

–Luojan lykky on se, että meillä on eri lajikkeita, jotka kypsyvät eri aikaan, Pietilä sanoo.

Kausityöntekijät Diana, Nataliia, Svitlana ja Tetjana viihtyvät Pietilän tilan mansikkapelloilla hyvin. Kuva: Veeti Nurminen

Pääsatokausi on kovaa vauhtia käynnissä myös Myllykosken Marjatilalla Karinaisissa. Kirsi Hirvensalo kertoo, että heidän tilallaan pääsatokausi kestää tämän ja ensi viikon.

–Satokausi yllätti meidät ja ilmeisesti muutkin viljelijät. Helteestä johtuen lajikohtaiset erot kypsymisajankohdassa ovat kaventuneet, Kirsi Hirvensalo kertoo.

Kirsi Hirvensalo toteaa mansikan säilömisajankohdan olevan nyt parhaimmillaan. Toisaalta sekä Pietilän tilalla että Myllykosken Marjatilalla mansikkakausi jatkuu pitkälle syksyyn.

–Samalla tavalla syysmansikkaa voi pakastaa, Kirsi Hirvensalo neuvoo.

Pietilän tilalta saa ostaa valmista mansikkaa tai halutessaan poimia itse. Essi Pietilä kuitenkin varoittaa, ettei helteessä kannata ottaa itselleen turhan suurta urakkaa.

–Olen sanonut, että ketään ei kanneta pois pellolta, hän toteaa.

Pietilän tilalla ei käytetä torjunta-aineita, ja mansikat saavat ainoastaan täsmälannoituksen ja -kastelun. Näin ollen vettä tai lannoitetta annetaan vain tarvittu määrä ja silloin, kun marja sitä tarvitsee.

–Pidämme tätä täsmällisempänä kuin luomua, Pietilä sanoo.

Myllykosken Marjatilan Kirsi Hirvensalo kertoo, että kausityöntekijöiden saamisessa tilalle oli pientä vaikeutta rajallisten lentojen ja matkustusrajoitusten vuoksi. Siitä huolimatta vaikuttaa siltä, että marjat saadaan poimittua aikataulussa. Pietilän tilalla Koskella mansikoita poimivat kuusi kausityöntekijää, mikä on Essi Pietilän mukaan aivan liian vähän.

–Kun ei tiennyt, että tulee tällainen syöksy tähän mansikka-aikaan, hän naurahtaa.

Yhteistyö työntekijöiden kanssa sujuu silti sitäkin paremmin, sillä osa poimijoista on työskennellyt Pietilän tilalla jo useana kesänä.

–Essi on superpomo. Hän välittää meistä, poimijat Svitlana, Diana, Nataliia ja Tetjana kiittelevät.

Veeti Nurminen