Metsästäjien urakka kasvaa

0

Viime jahtikausien poikkeuksellisen suurista pyyntilupamääristä huolimatta Varsinais-Suomen alueella elävien valkohäntäpeurojen määrä on jatkanut kasvuaan. Reilu neljännes maan valkohäntäpeuroista on Varsinais-Suomessa. Jokseenkin kaikki ovat samaa mieltä siitä, että vähempikin joukko riittäisi turvaamaan luonnon monimuotoisuutta.

Metsästäjien tulevan jahtikauden urakka alkaa olla melkoinen, sillä valkohäntäpeurojen lupamäärä kasvoi viime kaudesta yli 30 prosenttia. Taas ennustetaan, että haetulla pyyntilupien määrällä peuramäärä vähenee kohti keväällä asetettuja tavoitteita. Samaa on sanottu aiemminkin, mutta toisin on käynyt: kanta on jatkanut tuntuvaa kasvuaan.

Ylisuuri eläinmäärä aiheuttaa eniten harmia ja aineellista vahinkoa liikenteessä, mutta suuret eläinlaumat tuottavat tuntuvaa haittaa myös maa- ja metsätaloudelle. Voi hyvällä syyllä kysyä, alkaako valkohäntäpeurojen määrä jo olla sillä tasolla, ettei sitä saada metsästyksellä aisoihin, vaikka yli 35 000 peuraa otettaisiin pois päiviltä.

Valkohäntäpeura menestyy Varsinais-Suomen luonnossa mainiosti, sillä täkäläiset talvet ovat joitakin satunnaisia poikkeuksia lukuun ottamatta lauhoja ja vähälumisia. Lumettomuus tuo metsästykseen omat haasteensa. Samaan yhtälöön kuuluu metsästäjäkunnan ikääntyminen. Riistaeläinten ruokinnasta vallitsee myös vähintään kahdenlaisia mielipiteitä.

Sudet ovat tulleet Varsinais-Suomeen suuren saaliskannan perässä. Suden merkitys valkohäntäpeurakannan verottajana näyttää kuitenkin olevan lähinnä olematon. Saaliin perässä ei tarvitse kauas jolkotella.