AURANMAA. Pöytyälle ryöpsähti toissaviikolla kahdeksan koronavirustartuntaa ja viime viikolla yksi. Ilmaantuvuusluku oli viime viikolla 109. Nyt tilanne vaikuttaisi johtavan lääkärin Katja Virran mukaan olevan rauhoittumassa. Hän kuitenkin toteaa uuden aallon olevan vaikeasti hallittavissa, sillä tämän hetken tartunnat ovat kaikki erilaisista lähteistä eikä tartunnoissa ole mitään yhtenäistä linjaa. Pöytyän kaikki tartunnat ovat hänen mukaansa kotoperäisiä eikä esimerkiksi ulkomaille jäljitettäviä.

–Tartuntoja ei selkeästi ole vain nuorilla vaan myös vanhemmilla, Virta kertoo ja toteaa sairastuneiden olevan vaihtelevassa kunnossa.

–Osalla on lieviä oireita ja yksi on sairaalahoidossa.

Sairastuneissa on Virran mukaan sekä rokotettuja että rokottamattomia. Valtaosa tartunnoista on hänen mukaansa joka puolella delta-variantteja.

Viikonloppuna tartuntojen määrä nousi koko maassa kesän ennätykseen. Muun muassa Turun terveydenhuolto on ruuhkautunut, minkä johdosta Turussa altistuneiden auranmaalaistenkin altistumisilmoitukset saattavat tulla vasta viikon viiveellä. Virta on huolissaan resurssien riittävyydestä, mutta toteaa, että Pöytyällä altistumisketjut saadaan nopeasti kartoitettua.

–Kovaa työtä tehdään, hän sanoo ja kiittelee henkilöstön venymistä.

Pohdinnat riittävästä rokotekattavuudesta sekä siitä, pitäisikö erilaisia rajoituksia miettiessä siirtyä seuraamaan sairastuneiden lukumäärän sijasta sairaalahoidossa olevien lukumäärää, ovat Virran mukaan hyviä kysymyksiä. Hän muistuttaa koronalla olevan muitakin kansanterveydellisiä aspekteja kuin sairaalahoitoon joutuvien määrä. Esimerkiksi koronan pitkäaikaisvaikutuksista potilailla, jotka eivät ole tarvinneet sairaalahoitoa, ei tiedetä kovinkaan paljon.

Alkavatko koulut etänä?

Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin koronatyöryhmä kokoontuu pohtimaan tämän hetken tilannetta tänään tiistaina ja tulee ottamaan kantaa myös koulujen alkuun.

–Ongelma on, ettei koululaisten ikäluokkaa ole rokotettu, Virta toteaa ja kehottaa kaikkia edelleen toimimaan vastuullisesti ja muistamaan, ettei tauti ole hävinnyt.

Auranmaalle uusia koronavirustartuntoja ei maanantaina merkitty. Aurassa tartuntoja on THL:n mukaan koko ajalta yhteensä 67, joista viimeisin viime viikon torstailta. Pöytyällä tartuntoja on kirjattu yhteensä 88, joista viimeisin viime viikon maanantailta. Kosken (30), Marttilan (21) ja Oripään (36) viimeisimmistä tartunnoista on useita viikkoja aikaa. Liedossa tartuntoja on nyt yhteensä 300 ja Loimaalla 147.

Aurassa ensimmäisen rokotteen on saanut 65,8, Koskella 66,7, Marttilassa 64,9, Oripäässä 54,1 ja Pöytyällä 63,4 prosenttia väestöstä.