Sote jättämässä pienet kunnat isojen jalkoihin

0
Sotelle ei vauhtia tarvitse enää antaa, sillä uudistus etenee vihdoinkin rivakasti. Oripään perhetyöntekijä Niina Seppänen ja kunnanjohtaja Timo Tolppanen toivovat, että uudessa sote-mallissa hyödynnetään laajasti työntekijöiden eri osaamisalueita. (Kuva: Veeti Nurminen)

AURANMAA. Sote-uudistuksen ensimmäinen näkyvä merkki Auranmaalla on tammikuun 23. päivä pidettävät aluevaalit.

Tuolloin Varsinais-Suomen hyvinvointialueen valtuustoon valitaan 79 valtuutettua, jotka tulevat tekemään päätöksiä uuden hyvinvointialueen palveluista.

Pelkona on kuitenkin se, ettei Auranmaalta saada läpi ainoatakaan ehdokasta.

–Meillä voi hyvinkin olla kuntia, joilla ei ole aluevaltuustossa yhtään edustajaa. Hyvinvointialueella ei ole vastaavaa äänileikkuria, kuten esimerkiksi sairaanhoitopiirin kuntayhtymässä, Turun kaupungin järjestämisjohtaja Antti Parpo sanoo.

Käytännössä vaaleja tulee asukaspohjansa vuoksi dominoimaan Turun seutu. Siksi sekä Oripään kunnanjohtaja Timo Tolppanen että Marttilan kunnanhallituksen puheenjohtaja Eeva Korimäki (kok) toivoisivat vaaleihin kunta- ja puoluerajat ylittäviä ehdokkaita.

–Jokaisesta kunnasta on varmasti tulossa ehdokkaita, ja silloinhan ne äänet hajoavat, eivätkä riitä millään, Eeva Korimäki toteaa

–Auranmaan pitäisi löytää hyviä ja yhtenäisiä ehdokkaita ja saada ihmiset äänestämään heitä, Timo Tolppanen sanoo.

Huoli terveyskeskuksesta


Palvelut siirtyvät kunnilta hyvinvointialueille vasta vuonna 2023.

Ennen sitä asukkaat tuskin huomaavat palveluissa minkäänlaisia muutoksia. Mitä tapahtuu vuoden 2023 jälkeen, on kuitenkin vielä arvoitus.

–Jos hyvin käy, täällä edelleen säilyisivät terveyskeskuspalvelut, mutta en luottaisi siihen sataprosenttisesti, Eeva Korimäki sanoo.

Oripään Timo Tolppanen on aavistuksen toiveikkaampi, sillä ensi vuoden alusta alkaen Oripään terveyskeskuksen palvelut tulee tuottamaan yksityinen toimija.

–Väitän, että sen jälkeen Oripään terveysaseman palvelut toimivat paremmin kuin vuosiin. Kun se lähtee pyörimään, niin miksi lakkauttaa hyvä ja järkevä sopimus, Tolppanen toteaa.

Turun kaupungin Antti Parpo pohtii, että alueiden tasapuolinen kohtelu voitaisiin osittain turvata palveluverkkopäätöksen avulla.

–Vähän samalla tavalla kuin pelastuslaitoksella tehdään riskikartoitukset ja sen mukaan mitoitetaan pelastustoimen kapasiteetti, Parpo sanoo.

Tärkeistä asioista sovitaan nyt


Väliaikaisen soten valmistelutoimielimen eli Vaten on tarkoitus aloittaa toimintansa syyskuun alussa. Näillä näkymin Auranmaata ja Loimaan seutukuntaa edustaisi Vatessa Loimaan kaupunginjohtaja Jari Rantala .

–Hänellä on erittäin tärkeä rooli. Siellä on niin järkyttävä määrä erilaisia asioita, joista täytyy sopia, Oripään Timo Tolppanen toteaa.

Marttilan Eeva Korimäki uskoo, että Vatessa pienillä kunnilla on vielä mahdollisuus tuoda huolensa esille.

Sekä Oripäässä että Marttilassa ollaan huolissaan palvelukeskusten kohtalosta. Marttilassa selvitellään parhaillaan mahdollisuuksia remontoida palvelukeskus nykysäädökset täyttäväksi, sillä kiinteistössä on muun muassa liian vähän WC-tiloja.

–Toivoisin, että se yksikkö täällä säilyisi, kunhan saamme sen järjestykseen. Läheisten mahdollisuus käydä katsomassa on paljon parempi, kun palvelukeskus on täällä eikä Turussa, Korimäki toteaa.

Auranmaalla tilanne ei onneksi ole lohduton. Timo Tolppanen sanoo, että alueen kuntien tekemät positiiviset tilinpäätökset luovat uskoa tulevaan. Yksi keino selviytyä muutoksesta on Tolppasen mukaan pyrkiä erottumaan muista kunnista.

–Nyt kuntien täytyy profiloitua aivan uudella tavalla ja pohtia sitä, miten kunta säilyy elinvoimaisena ja mielenkiintoisena jatkossakin.

Tolppasella olisi kuitenkin maakunnallista sotea parempi ehdotus, nimittäin Auran, Pöytyän, Oripään ja Loimaan muodostama Ysitien kuntayhtymä.

–Mutta nyt taitaa olla jo vähän myöhäistä. Kaikki ovat asemissaan ja odottavat sitä, että millainen järjestelmä tänne tulee, hän toteaa.