Zerosport haluaa aktivoida kaikenlaisia ihmisiä

0
Zerosportin Z-logolla varustettu auto on suhannut ahkerasti Auranmaalla ja Liedossa muun muassa Veera Toikan, Minttu Reunasen ja Vilja Aholan ajamana. – Tämä on ollut huikeaa. Ihmisten into on ollut tarttuvaa, Toikka hehkuttaa.

AURANMAA. Auranmaan katukuvassa liikkuu isolla Z-kirjaimella varustettu valkoinen Seat. Lähempi tarkastelu tuottaa lukutuloksen Zerosport.

Loukonkulman Lukon omistama Zerosport on aktiivisuuteen kannustava hanke, joka saa tukensa muun muassa Jokivarsikumppaneilta Leader-rahoituksena.

–Loukokulman Lukko on harrastamisen ja kulttuurin tukiyhdistys. Nykypäivänä ei voi mennä enää yksi segmentti kerrallaan, vaan pitää laajentaa katsontakantaa. Zerosport on aloittanut liikunnan parissa, mutta laajentaa varmasti toimintaansa moneen eri suuntaan, kertoo Paavo Kallio , Loukonkulman Lukon puheenjohtaja.

Toimintaa kylille

Zerosport tarjoaa ihmisille mahdollisuuksia tutustua erilaisiin lajeihin ja hankkeen kautta yritetään vakiinnuttaa kaikenlaista pienimuotoisempaa harrastustoimintaa.

–Tällä hetkellä ihmisiä hieman askarruttaa yhdessä oleminen ja liikkuminen.

Harvoin kuulee, että keräänpä tästä porukan ja aletaan puuhaamaan tällaista ja tuollaista. Zerosport toimii ikään kuin promoottorina tai tuottajana ja kerää ihmisiä yhteen puuhaamaan, mitä ikinä kukakin haluaa tehdä, Kallio hehkuttaa.

–Kylille täytyy saada toimintaa. Kouluja on lakkautettu, mutta eivät lapset mihinkään ole hävinneet. Eikä aikuisetkaan, Kallio lataa.

Pesäpallo ja jalkapallo sekä erilaiset pelit ovat aloittaneet Zerosportin toiminnan. Pöytyällä on käyty vetämässä pesäpallo-opetusta Riihikoskella, pesäpallokoulut ovat pyörineet kesäkuun alussa, lasten palloilupuuhia on vedetty Aurassa ja Kyrössä on liikutettu vanhainkodin väkeä pyörätuoleissa torille.

Aurassa on pelattu kaksi kertaa aikuisten höntsäpesistä ja nyt joukkion pitäisi itse jatkaa toimintaa, kun toiminta on saatu käyntiin.

Pyörällä harrastamaan

–Kaikkien harrastajien pitäisi päästä pyörällä harrastamaan eli pyritään viemään harrastamista lähelle harrastajia. Tavoitteena on kaikille mielekäs ja aktiivinen toiminta. Ihmisten aktivointiahan tämä on, Kallion selventää.

Hymyileväiset nuoret pesisnaiset ovat pyörittäneet Zerosportin käytännön toimintaa.

–On ollut huikeaa nähdä ihmisten innostus ja saada tosi paljon positiivista palautetta. Itsekin innostuu aina puuhaamaan täysillä mukana, hehkuttaa yksi vetäjistä, Veera Toikka .

–Lapsilta tulee aina niin aito palaute. Samalla tavalla tuntui tosi ihanalta olla aktivoimassa vanhuksia Kotikarpalossa, Minttu Reunanen kertoo.

–Aikuisten toiminta saadaan ehkä helpommin pyörimään omillaan, mutta lasten ryhmien osalta pysyvämpää vetäjää tietenkin kaivattaisiin, Vilja Ahola pohtii.

–Olemme saaneet paljon ideoita ja palautetta somekanavien kautta eli Instagramiin ja Facebookiin voi laitella ideoita, naiset vinkkaavat.

Zerosport ottaa vastaan ideoita erilaisten toimintaryhmien perustamisesta tai alkuun saattamisesta. Perhepesisten ja frisbeegolfien jälkeen suunnitellaan myös tanssiliikuntaa ja yrittäjien pihapelipäiviä.

–Osassa tapahtumista ei niinkään liikuta tai urheilla, vaan kerätään ihmisiä yhteen, siitä tulee hyvää fiilistä. Zerosport ei ole mitenkään liitännäinen kilpaurheiluun, Kallio kertoo. Tulevaisuudessa Zerosportin toiminnasta suunnitellaan EU-rahoitteista isompaa projektia.