Anu Riikka Terho saa voimaa perheestä, musiikista ja luonnosta

0
Anu Riikka Terhon elämän tärkeimmät asiat ovat luonto, lapsenlapset, musiikki, usko, museotoiminta, järjestäminen ja puuhaaminen sekä ystävät ja sukulaiset. (Kuva: Tuomas Honkasalo)

PÖYTYÄ. Anu Riikka Terho on tuttu kasvo monelle, sillä hän on ollut elämänsä aikana monessa mukana.

Pöytyän Auvaisissa nykyään asuva Terho pyörittää Pöytyän Museopappilan sekä Reppuniemen ulkoilmamuseon toimintaa ja on ollut aktiivinen teatterin taustavoima monia vuosia toimien puvustajana. Monet muistavat myös Anuliinit-kuoron.

Elämäntyönsä Terho on tehnyt kaksijakoisesti, sillä hän löysi oman oikean urapolkunsa vasta kun oli jo kouluttautunut diakonissaksi isänsä toiveesta.

–Isäni on ollut aikanaan aika voimakas hahmo ja kun koulumenestykseni ei aikoinaan ollut mitenkään upea ja reputinkin aineita, niin hänellä oli iso rooli siinä, että ajauduin diakonissan koulutukseen. Toisaalta isän painokas varjo laskeutui päätösteni ylle monesti enkä oikein osannut siitä irtautua, Terho muistelee.

Pöytyälle Terho päätyi muutaman muuttokeikauksen jälkeen, sillä hän haki vanhustentalon johtajaksi ja sai paikan.

–Olin hoitovapaalla ja Mustanojan koululla oli koko ajan suuri tarve opettajansijaisesta. Sanoin vähän vitsilläkin lapselleni, että sano sinne, että minähän voin tulla sijaiseksi. Siinähän kävi sitten niin, että Tapani Kruunari otti heti yhteyttä, kun viesti oli mennytkin perille ja aloitin opettajan hommat sijaisena, Terho naurahtaa.

Opettajan ammatti tuntui heti omalta ja hyvältä. Terho huomasi sen olevan juuri se ura, jota hän oli etsinyt.

–Hain Raumalla opeopintoihin, mutta en päässyt edes pääsykokeisiin. Tein lisäopintoja ja niillä pisteillä pääsin sisään. Vaikkakin mielestäni pääsin sisään itkemällä, sillä ryhmähaastattelun lopuksi haastattelija sanoi minulle, että juuri tuollaista empaattista asennetta tänne kaivataan. Aloin siinä ovensuussa sitten parkumaan, kun paineetkin kai helpottivat, Terho muistelee.

Kolmen oman ja yhden kasvattilapsen kanssa opiskelu ei ollut ihan mutkatonta.

–Raumalle oli tietenkin matkaa, mutta kävin välillä myös viikolla kotona, sillä oli tietenkin kauhea ikävä lapsia. Neljä vuotta opiskelussa kesti, mutta loppuaikoina sai olla enemmän kotona. Silloinen aviomies taisi kyllä vähän pelätä, että sille tielle jään, mutta avioero tuli vasta kauan sen jälkeen.

Ja se oli ihan hyvä asia, Terho kertoo. Opettajan töistä Terho eläköityi jo muutama vuosi sitten ja samalla elämään tuli uusia värejä uuden miehen, Pertti Mäki-Uotilan muodossa.

–Pertillä ei ole omia lapsia, mutta minulla on noita lapsenlapsiakin jo monta ja Pertistä on tullut myös heille tärkeä, kun on niin lempeä luonne. Minä itse nauroin, että voi voi, kun otti tällaisen vanhan akan. Mutta meillä on yhteinen kiinnostuksen kohde eli museot ja siitä tämä yhteinen sävel hieman syntyikin.

Pasianssi lenkkireissulla

–Kaikki aina nauraa, että minulla on ollut patioita vähän joka puolella ja olen selvästi tänne Pertin luokse tuonut sen ominaisuuden itsestäni, Terho nauraa. Vanhan maatalon pihapiirissä on tapahtunut paljon ja Terho on tehnyt muun muassa kauppaleikkipaikan vanhaan kanalaan.

–Sovittiin, että jätän Pertille tuohon nikkarointitilaa kuitenkin reilusti., Terho kertoo sovittelevasti.

Museotoiminnan lisäksi Terhon elämässä on merkityksellistä luonto. Metsäisillä kävelyretkillä Terho lataa akkuja ja nauttii luonnon hiljaisuudesta.

–Minulle on muodostunut sellainen hauska tapa näin kesäisin lenkeillä. Tuolla metsän reunassa pellolla on pieni mökki ja lampi ja pysähdyn usein sinne pelaamaan erän pasianssia itseni kanssa. Sitten pistän kortit takaisin laatikkoon ja jatkan matkaa, Terho paljastaa salaisen pasianssiretriittinsä.

Luonnosta on hyvä ammentaa ajatusta myös uskontoon, joka on kulkenut Terhon mukana läpi hänen elämänsä.

–En ole ollut mikään aktiivitoimija seurakunnassa, mutta sillä on ollut minulle henkilökohtaista merkitystä aina, Terho kertoo. Tämän hetken ajankohtaisin merkitys Terholle on varmasti rakkaus, kun hänen puheitaan kuuntelee. Rakkaus kohdistuu harrastuksiin, mutta erityisesti uuteen parisuhteeseen ja Terholle supertärkeisiin lapsenlapsiiin.

–Meillä on aina ollut paljon porukkaa kylässä ja teemme yhdessä perhepiirissä reissuja. Perhe on tärkeä, Terho tiivistää.
Tuomas Honkasalo

 

Anna kehun kiertää -juttusarjassa pistetään kehu kiertoon. Anu Riikka Terhon kehui Tiina Pekkala. Seuraavaksi esitellään Anu Riikka Terhon kehuma henkilö.

 

KEHU KIERTOON

Kuka: Anu Riikka Terho
Mitä: Eläköitynyt luokanopettaja, neljän lapsen äiti ja lastenlapsille ämmi, museoaktiivi
Kehut: ”Anu Riikka on sydämellinen, empaattinen, idearikas, monipuolinen, hyvä organisaattori, aina valmis auttamaan, hupsulla tavalla hauska.” (Tiina Pekkala)